Nave de luptă ruseşti se îndreaptă spre Siria. Se amplifică temerile privind un război mondial

O navă rusească de debarcare, din clasa Proiect 117 “Alligator”.
O navă rusească de debarcare, din clasa Proiect 117 “Alligator”. (Captură Imagine)

Nave de luptă şi vehicule militare ruseşti au fost observate îndreptându-se spre Siria, după ce un atac aerian condus de SUA a distrus trei presupuse centre siriene pentru producerea de arme chimice.

O navă de debarcare din clasa Proiect 117 “Alligator” a fost observată duminică în Strâmtoarea Bosfor din Turcia, potrivit site-ului de ştiri Express.co.uk. Nava se îndrepta spre baza maritimă rusească din Tartus, aflată pe coasta nordică a Siriei.

Anterior atacului de sâmbătă au existat rapoarte privind o comasare militară în zona Siriei a forţelor americane, franceze şi britanice.

Deplasarea navelor ruseşti are loc după o declaraţie făcută de ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov: “Este implementat un scenariu conceput în prealabil. Din nou, suntem ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga răspundere pentru ele cade pe umerii Washingtonului, Londrei şi Parisului”.

“Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă. SUA – posesorul celui mai mare arsenal de arme chimice – nu are niciun drept moral să învinuiască alte ţări”, a adăugat el.

Nava de debarcare Alligator avea la bord tancuri, camioane, ambulanţe şi radare pentru detectarea de dispozitive explozibile improvizate, potrivit observtorilor.

Imagini cu navele ruseşti au fost postate pe reţelele sociale de către observatorul maritim Yörük Işık din Bosfor.

Rusia a avertizat înaintea atacului de sâmbătă că va răspunde, iar unii se tem că ar putea avea loc o confruntare între NATO şi Rusia.

Ofensiva aeriană condusă de SUA a avut loc ca răspuns la un presupus atac chimic în oraşul sirian Douma, în care au murit aproximativ 75 de persoane, pentru care a fost învinuit regimul lui Bashar al-Assad, deşi nu au fost prezentate dovezi incontestabile.

Assad a insistat că atacul recent asupra ţării sale a fost urmat de o campanie de “minciuni şi dezinformări” în Consiliul de Securitate al ONU. Atât Rusia, cât şi liderul sirian au negat utilizarea armelor chimice.