NATO răspunde ameninţării lui Putin la adresa SUA şi aliaţilor care găzduiesc rachete

Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 (Getty Images)
Andrei Popescu
21.02.2019

NATO a răspuns ameninţării “inacceptabile” lansate de preşedintele rus Vladimir Putin că va lua în vizor ţările europene care găzduiesc rachete americane, precum şi “centrele decizionale” din SUA, potrivit Express.co.uk.

Pierce Casalet, purtător de cuvânt al alianţei militare vestice, a declarat publicaţiei ruseşti RIA Novosti: “Am luat notă de mesajul preşedintelui Vladimir Putin din 20 februarie. Declaraţiile ruşilor care includ ameninţări privind atacarea aliaţilor sunt inacceptabile”. Putin a susţinut miercuri discursul anual privind Starea Naţiunii şi a afirmat că Rusia este pregătită să răspundă ameninţărilor la adresa securităţii sale.

Putin l-a avertizat pe omologul american Donald Trump că, în cazul în care va desfăşura rachete cu rază intermediară în Europa, Rusia îşi va îndrepta armele către ţinte americane din Europa şi de pe teritoriul american.

Liderul rus a afirmat: “Rusia va fi forţată să creeze şi să desfăşoare noi tipuri de arme care ar putea fi folosite nu doar împotriva teritoriilor de unde provine o ameninţare directă la adresa noastră, ci şi împotriva teritoriilor unde sunt localizate centre decizionale care direcţionează utilizarea sistemelor de rachete care ne ameninţă.

“Capabilităţile acestor arme, inclusiv timpul de a ajunge la acele centre, vor fi echivalente cu ameninţările împotriva Rusiei”.

Anunţul a fost făcut ca răspuns la decizia lui Trump de a retrage SUA din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), care a fost semnat între americani şi fosta Uniunea Sovietică în 1987.

Tratatul a interzis ambelor ţări să dezvolte, producă şi desfăşoare rachete de croazieră sau balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.

Totuşi, Trump a acuzat Rusia în repetate rânduri de încălcarea prevederilor tratatului INF şi, în cele din urmă, s-a retras din el în 1 februarie, determinând Moscova să facă acelaşi lucru în ziua următoare.

Această schimbare şocantă a evenimentelor a declanşat temeri privind izbucnirea unei noi curse a înarmării între cele două ţări.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că nu are sens păstrarea tratatului dacă doar o singură parte respectă regulile.

Rusia suspectează SUA că ar putea acum să plaseze rachete cu rază intermediară în Europa.

Similar, oficiali NATO au semnalat că se pregătesc pentru situaţia în care Rusia va desfăşura în Europa rachete capabile nuclear.

Relaţia lui Trump cu NATO a fost totuşi tensionată, după ce a insistat că puterile europene nu cheltuie suficient pentru apărare şi profită de Statele Unite. De asemenea, Trump a acuzat Germania că este “captivă a Rusiei”.

De asemenea, în cadrul discursului de miercuri, Putin a afirmat că Statele Unite sunt cele care au ignorat în mod flagrant prevederile INF prin amplasarea de sisteme terestre de lansare a rachetelor în România şi Polonia.

Putin a afirmat că Rusia nu este o ameninţare pentru SUA şi că doreşte o relaţie “matură, egală şi prietenoasă” cu americanii.

Liderul rus a mai susţinut că dezvoltarea unor noi arme capabile nuclear, care au fost anunţate în discursul despre Starea Naţiunii din 2018, continuă fără întârzieri.

El a precizat că în această primăvară Rusia va desfăşura primul submarin echipat cu o dronă submarină cu propulsie nucleară, care este capabil să transporte un focos nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor