NATO către Rusia: Nu plecăm din estul Europei. Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Moldova, Georgia şi Ucraina

După convorbiri în Consiliul NATO-Rusia, mesajul Alianţei către Kremlin este cât se poate de clar.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

NATO este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale, printre care se numără faptul că integritatea teritorială a ţărilor din Europa trebuie respectată, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, transmite agenţia Reuters.

Secretarul NATO a mai adăugat că statele membre ale alianţei au cerut Rusiei, miercuri, să-şi retragă forţele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

”Discuţia nu a fost uşoară. Schimburile au fost directe în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina şi au fost constatate diferenţe majore referitoare la securitatea în Europa. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de surmontat, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a continuat, anunţând că NATO ar putea desfăşura trupe adiţionale în estul Europei dacă Rusia utilizează din nou forţa împotriva Ucrainei.

Oficialul NATO a mai afirmat că ”aliaţii NATO au transmis azi Rusiei că nu vor renunţa la prezenţa trupelor aliate în statele membre din estul NATO”.

Rusia a dus, în ultima lună, o diplomaţie "de presiune" asupra SUA şi a membrilor NATO după publicarea unor documente în care îşi preciza condiţiile pentru a dezescalada situaţia din Ucraina. O parte a cerinţelor Moscovei era obţinerea de garanţii scrise că NATO nu se va mai extinde în Est şi ca Alianţa să îşi retragă trupele la aliniamentul ţărilor membre NATO din 1997.

Moscova susţine că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent – printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est – constituie o ameninţare pentru securitatea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe