Natalia Gherman a participat luni, la New York, la sesiunea specială a Adunării Generale ONU

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat,luni, la New York, la sesiunea specială a Adunării Generale ONU privind implementarea Programului de Acţiuni pentru Populaţie şi Dezvoltare, a relatat pentru Moldpres Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.
Natalia Gherman, Ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova (Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
23.09.2014

Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat, luni, la New York, la sesiunea specială a Adunării Generale ONU privind implementarea Programului de Acţiuni pentru Populaţie şi Dezvoltare, a relatat pentru Moldpres Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul sesiunii, şefa diplomaţiei de la Chişinău a reafirmat angajamentul implementării obiectivelor pentru populaţie şi dezvoltare în Republica Moldova acceptate la nivel internaţional. Concomitent cu implementarea agendei europene, acestea vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii, extinderea oportunităţilor şi rolului femeii în viaţa politică şi socială, creşterea bunăstării populaţiei, etc. “Scopul nostru este de a investi cit mai mult în capitalul uman, pentru o populaţie sănătoasă şi cu abilităţi care vor genera prosperitate economică şi balanţă demografică, protecţia drepturilor omului fiind principiul nostru de bază în acest proces”, a declarat ministrul Natalia Gherman.

În aceeaşi zi, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Helen Clark, Administrator al Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD). În timpul discuţiei au fost aduse mulţumiri pentru suportul oferit în consolidarea administraţiei publice şi realizarea reformelor promovate de Guvernul de la Chişinău. „Acordul de Asociere RM-UE este foaia de parcurs pentru modernizarea ţării noastre, oferind o direcţie clară de dezvoltare”, a menţionat viceprim-ministrul Natalia Gherman. În context, diplomatul moldovean a subliniat importanţa cooperării şi asistenţei ONU în domeniul reformei justiţiei, combaterii corupţiei şi susţinerii proiectelor de eficienţă energetică. De asemenea au fost menţionate drept priorităţi de cooperare, în continuare, aprofundarea proiectelor de dezvoltare pentru regiunea transnistreană, în special în domeniul drepturilor omului şi sporirii încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

La rândul său, oficialul ONU s-a interesat de climatul politic din ţară, din perspectiva continuării reformelor. Helen Clark a adus asigurări că PNUD va sprijini şi în continuare Guvernul R. Moldova în realizarea obiectivelor agendei europene, fiind gata să ofere expertiza organizaţiei prin activităţi de consiliere, în special în domeniul justiţiei.

Tot luni, ministrul Natalia Gherman a avut o întrevedere cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier. Oficialul a exprimat regretul în legătură cu suspendarea negocierilor pe problema transnistreană în formatul 5 2. La rândul său, viceprim-ministrul moldovean a menţionat că Guvernul de la Chişinău va opta mereu pentru menţinerea dialogului cu toţi actorii şi populaţia din stânga Nistrului. În contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent, Secretarul General al OSCE a menţionat că organizaţia pregăteşte o misiune de observatori electorali ODIHR în Republica Moldova. Natalia Gherman a salutat această acţiune, reiterând importanţa pe care o acordă Guvernul R. Moldova organizării alegerilor libere, corecte şi transparente.

De asemenea, şefa diplomaţiei de la Chişinău a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Martin Lindegaard. Interlocutorii au discutat, în special, despre aşteptările şi priorităţile R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, în contextul Summitului de la Riga, din mai 2015. Ministrul danez a salutat lansarea aplicării provizorii a Acordului de Asociere RM-UE, menţionând că ţara sa este dispusă să sprijine R. Moldova în realizarea acestuia. La rândul său, oficialul moldovean a adus mulţumiri pentru susţinerea agendei de reforme a Guvernului, menţionând importanţa pe care ţara noastră o acordă sectorului justiţiei şi afacerilor interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor