Şefa diplomaţiei de la Chişinău: Republica Moldova va participa, în premieră, la un summit NATO

Republica Moldova va participa, pentru prima oară, la un summit NATO, fiind invitată să se alăture reuniunii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord ce se va desfăşura la începutul lunii septembrie în Marea Britanie.
(JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
30.07.2014

Republica Moldova va participa, pentru prima oară, la un summit NATO, fiind invitată să se alăture reuniunii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord ce se va desfăşura la începutul lunii septembrie în Marea Britanie. Un anunţ în acest sens a fost marţi făcut de ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

'Republica Moldova a contribuit în acest an la succesul misiunilor Alianţei de promovare a securităţii şi stabilităţii pe continentul european, a trimis un contingent în cadrul KFOR. Datorită acestui fapt vom fi invitaţi şi la summit-ul Alianţei, în premieră. Şi sper că există toate premizele, să contăm pe solidaritatea din partea Alianţei acum mai mult ca oricând', a declarat Natalia Gherman.

Întrebată dacă ar putea Federaţia Rusă să fie mai cooperantă în urma solicitării făcute de către Washington privind retragerea armatei de pe teritoriul Republicii Moldova, Gherman a spus că probabil acest demers nu poate fi ignorat. 'Statele Unite ale Americii sunt, de fapt, o ţară care promovează consecvent acest deziderat, atât în cadrul dialogului bilateral ruso-american, cât şi în cadrul organizaţiilor şi organismelor internaţionale. Ne apropiem de summit-ul NATO, care va avea loc la începutul lunii septembrie. Ne putem aştepta la reiterarea acestui demers din partea aliaţilor Republicii Moldova din cadrul NATO', a spus Natalia Gherman.

Mai mulţi politicieni de la Chişinău s-au arătat deschişi ideii aderării Republicii Moldova la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, scrie agenţia de presă IPN.

Pe de altă parte, aşa-numitul preşedinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a cerut marţi extinderea prezenţei trupelor ruse în stânga Nistrului, într-un discurs susţinut cu ocazia împlinirii a 22 de ani de la desfăşurarea misiunii de menţinere a păcii în Zona de securitate.

Presa de la Tiraspol a asociat solicitarea lui Şevciuk ultimelor evoluţii geopolitice din regiune.

La 25 iulie, liderul de la Tiraspol s-a deplasat în Crimeea (anexată din luna martie de către Rusia), unde a purtat discuţii confidenţiale cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin cu privire la posibilitatea includerii Transnistriei în proiectul Novorossia. După cum relatează canalul de televiziune moldovean TV7, Rogozin şi Şevciuk au abordat posibilitatea 'cooperării între Transnistria şi republicile populare Doneţk şi Lugansk în cadrul procesului de creare a noii entităţi statale Novorossia'.

Presa ucraineană scrie că responsabil de măsurile de coordonare pentru strângerea relaţiilor cu Transnistria din partea aşa-numitelor 'republici populare' Doneţk şi Lugansk este Vladimir Antiufeev, fostul şef al KGB-ului transnistrean, vicepremier pe probleme de securitate în cadrul 'guvernului' autoproclamatei 'republici populare' Doneţk. Zilele acestea, Antiufeev exercită temporar funcţia de 'premier', după ce Aleksandr Borodai a plecat la Moscova pentru 'rezolvarea unor probleme umanitare'.

În legătură cu aceste informaţii, mulţi experţi consideră justificate acţiunile de ultimă oră ale Ucrainei, care a început să sape un şanţ în sectorul transnistrean al graniţei cu Republica Moldova şi să înăsprească controalele la graniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor