NASA creează un costum spaţial special pentru femei

Mioara Stoica
03.06.2016

alte articole

Costum spaţial creat special pentru femei (NASA)
Mioara Stoica
03.06.2016

NASA a ales-o pe inginera Lindsay Aitchison pentru a proiecta viitorul costum spaţial pe care îl vor îmbrăca femeile astronaut în călătoria lor pe Marte.

Mai multe mass-media din SUA au publicat profilul inginerei Lindsay Aitchison, care are această mare responsabilitate: a obţinut diploma în Inginerie Mecanică la Universitatea Purdue, are masteratul în Ingineria Factorilor Umani şi a finalizat cinci cursuri Co-op (practici speciale) la NASA.

Potrivit agenţiei spaţiale, echipa inginerei Aitchison lucrează la prototipul de costum spaţial de explorare cunoscut sub numele de "Z-2", al cărui proiect a fost ales de către public, prin vot pe Internet, în 2014. Este vorba despre un costum decorat cu o iluminare izbitoare şi acoperit în anumite părţi cu o structură dură. Fabricarea costumului costă aproximativ 4,4 milioane de euro.

Diferenţa cea mai notabilă între prototipul actual şi cel anterior este că acesta este compatibil cu corpul femeii. Şi este pentru prima dată în istorie când jumătate dintre candidaţii selectaţi ca viitori astronauţi la NASA sunt femei.

În acest sens, Aitchison a explicat că ultimele costume spaţiale proiectate, care sunt din 1980, au fost create în ipoteza că astronauţii "practic, erau mici de statură".

"Persoanele nu ştiu multe despre designul vestimentar, dar sigur ştiu că femeile nu sunt doar versiuni mai mici ale bărbaţilor", a glumit designerul într-un interviu pentru Racked. Aitchison a explicat că, datorită caracteristicilor corpului feminin au fost studiate mai multe detalii: spre exemplu, în care parte se pot transporta sacii pentru băut - saci pe care bărbaţii îi poartă pe piept - sau unde este cel mai bine să se plaseze cele mai dure zone ale costumului".

Caracteristicile costumului

O altă noutate caracteristică acestei echipe de ingineri este conceptul de costum modular. Astronauţii pot amesteca şi combina pantaloni, mănuşi, mâneci şi alte părţi ale acestuia, adaptându-le la proporţii diferite. "Să ai un costum spaţial modular înseamnă că acesta poate fi complet personalizat cu astronautul", a afirmat Aitchison.

Un alt avantaj este posibilitatea de a înlocui o piesă deteriorată - de exemplu, articulaţia cotului, care se strică foarte uşor - cu cea a celuilalt partener.

Inginera a explicat că "Z-2" este conceput pentru a facilita explorarea Planetei Roşii, a Lunii, precum şi orice altă suprafaţă unde o navă spaţială poate atinge solul. Materialul flexibil al mânecilor şi pantalonilor va permite astronauţilor să colecteze probe sau să ridice obiecte deasupra capului. Greutatea costumului nu ajunge la 70 de kilograme, dar necesită forţă musculară şi echilibru.

Designul costumului este creat sub presiune, format din straturi de materiale de înaltă tehnologie, care se umflă pentru a permite întinderea. Această gonflare compensează ceva din greutate, dar, în mişcare, costumul spaţial "continuă să rămână destul de greu". Din acest motiv, Aitchison recomandă astronauţilor să rămână în formă în vederea testărilor prototipului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor