Narcotraficanţii mexicani, principala ameninţare pentru securitatea Texasului

Epoch Times România
09.04.2013

Cartelurile mexicane ale drogurilor sunt principala ameninţare la adresa securităţii publice din Texas, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii al Departamentului Securităţii Publice (DPS), carer relevă că în Texas operează şase organizaţii criminale, notează marţi ziarul ABC.

"Şase din opt carteluri deţin comanda şi controlul reţelelor care operează în prezent şi care mobilizează droguri şi persoane spre SUA, în paralel cu trimiterea de bani lichizi, arme şi maşini furate în Mexic", se arată în raportul "Rezumat al Ameninţărilor faţă de Securitatea Publică a Texasului pe 2013". Documentul precizează că obstrucţionarea în mod sever a întinderii şi a puterii acestor organizaţii trebuie să fie 'o prioritate majoră'.

Cele şase grupuri criminale mexicane care operează pe acest teritoriu din sudul SUA sunt: Los Zetas (cu baza la Austin), los Beltran Leyva (puternici la Houston), La Familia Michoacana (Dallas) şi cartelurile Golfo (la San Antonio), Sinaloa (axat pe Laredo) şi Juárez (cu centrul în El Paso).

Organizaţiile folosesc acest stat american ca "centru de transport pentru traficul cu marihuana, cocaină, metamfetamină, heroină şi de persoane spre restul ţării". Raportul relevă de asemenea că "organizaţiile criminale sunt implicate în exploatare şi trafic de copii în scopuri lucrative', alături de alte delicte precum şantajul, munca forţată, abuzuri sexuale şi prostituţie.

Raportul, bazat pe informaţiile numeroaselor agenţii de securitate naţională, notează că bandele criminale din penitenciare reprezintă a doua ameninţare cea mai importantă pentru securitatea Texasului. 'Multe bande din închisori lucrează acum direct cu cartelurile mexicane, de la care obţin beneficii substanţiale în urma drogurilor şi a traficului de persoane. Astfel de grupuri operează atât în închisori, cât şi în afara lor şi sunt responsabile de un număr însemnat de infracţiuni violente.

"Organizaţiile mexicane ale traficului de droguri ne-au exploatat slăbiciunile în materie de apărare a frontierei, timp de mulţi ani, într-un efort de a-şi extinde dominaţia asupra pieţei extrem de profitabile a traficului de droguri şi de persoane din SUA, motiv pentru care au evoluat în carteluri puternice ale crimei organizate. Impactul lor este dureros de evident când ne uităm la vecinii noştri din Mexic, cu cifre de peste 60.000 de morţi din 2006 şi cazuri continue de tortură brutală", a declarat la prezentarea raportului, directorul DPS, Steve McCraw.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor