Muzeul FIT din New York prezintă garderoba muzei lui Marcel Proust (video)

Expoziţia Proust's Muse, Contesa Greffulhe, prezentată în FIT din New York aduce un omagiu stilului aristocratei Elisabeth de Caraman-Chimay.
Expoziţia Muza lui Proust, deschisă la ITF NewYork (Youtube.com)
Simona Milea
26.10.2016

Expoziţia Proust's Muse, Contesa Greffulhe este specială pentru că a reuşit să atragă atenţia mai ales a celor ce vin din lumea modei şi nu numai. Este o expoziţie documentară frumoasă şi deosebită, ce prezintă lumea, moda şi obiectele preţioase ce îmbrăţişează vestimentaţia unei femei. Nu prea sunt expoziţii de modă a anilor 1890, când casele de modă începeau să ia amploare, iar înclinaţia către frumos şi artă era uimitoare.

Muzeul de modă Fashion Institute of Technology din New York prezintă dulapul muzei lui Marcel Proust, contesa de Greffulhe.

Sub titlul Proust's Muse, the Countess Greffulhe, FIT a dedicat o retrospectivă a garderobei aristocratei, care a domnit în înalta societate a capitalei franceze de la Belle Époque până în anii 30 şi care a inspirat un personaj din opera lui Marcel Proust „În căutarea timpului pierdut”.

Expoziţia este fructul colaborării FIT cu Olivier Saillard, director al Muzeului de modă din Paris. Expoziţia va rămâne deschisă până la 7 ianuarie 2017 şi include o selecţie a celor mai bune piese de vestimentaţie ale celebrei contese. Marcel Proust s-a inspirat din viaţa, graţia şi apariţiile spectaculoase ale celebrei contese pentru a crea personajul Oriane, ducesa de Guermantes din opera sa "În căutarea timpului pierdut". Acest personaj apare în toate volumele lucrării şi este protagonista celui de al treilea volum, „Lumea Guermantes”.

Elisabeth de Caraman-Chimay a fost îmbrăcată de cei mai buni designeri din moda epocii, precum Frederick Worth, Mariano Fortuny, Lanvin sau Babani. Organizatorii expoziţiei o definesc ca o "fashion icon" a epocii, comparabilă cu ceea ce ar fi astăzi Daphne Guinness. Contesa Greffulhe în timpul anilor treizeci a sprijinit abilităţile şi talentul designerilor epocii sale, ca Louiseboulanger, Nina Ricci sau Jeanne Lanvin. De asemenea, celebra aristocrată a fondat Societe des Grandes Auditions Muzicales, a strâns fonduri pentru baletul rus şi a sprijinit-o financiar pe celebra cercetătoare Marie Curie.

Expoziţia este formată din 28 de rochii şi o duzină de accesorii, inclusiv pantofi, pălării, evantaie, mănuşi şi ciorapi fini ca şi o pereche de pantofi roşii cu toc înalt, care evocă o scenă din opera lui Proust. Printre piesele prezentate găsim o Lily Dress a contesei, un model din 1896, autorul fiind casa Worth, sau exoticul halat d'Interieur, cu un desen verde smarald din 1897 care întruchipează stilul îndrăzneţ al aristocratei.

Elisabeth de Caraman-Chimay, Contesa Greffulhe (Youtube.com)
Elisabeth de Caraman-Chimay, Contesa Greffulhe (Youtube.com)

Elisabeth de Caraman-Chimay prefera să poarte culoarea verde, care contrasta cu părul ei arămiu. O altă piesă remarcabilă este rochia de seară bizantină în lame auriu cu perle încrustate, ce a purtat-o la nunta fiicei sale. Expoziţia a se încheie cu un model creat de designerul contemporan Rich Owens care s-a inspirat din vestimentaţia contesei Greffulhe.

Expoziţia, plină de forme şi culoare cât şi de obiecte personale ale contesei, merită să fie văzută şi apreciată ca artă şi frumuseţe, deoarece ne întroduce în lumea fastuoasă şi elegantă a epocii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor