Guvernul hotărăşte anularea penalităţilor RADET şi transferă METROREX la Primăria Capitalei

Metrou
Metrou (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.09.2012

Guvernul a decis miercuri, în prezenţa primarului general, anularea penalităţilor acumulate de RADET faţă de ELCEN, preluarea de către Primăria Bucureştiului a Metrorex şi a unui teren, reprezentând aproape integral suprafaţa Parcului Lia Manoliu, destinat construcţiei noii săli polivalente.

Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a fost invitat la şedinţa de guvern de miercuri pentru a lua parte la discuţii privind începerea lucrărilor la Sala Polivalentă, datoriile regiei locale de distribuţie a energiei termice (RADET) şi situaţia companiei Metrorex.

La finalul întâlnirii, prim-ministrul Victor Ponta a anunţat oficial trecerea unui teren din administrarea Ministerului Educaţiei în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, teren pe care va fi construită o nouă sală polivalentă.

Conform lui Sorin Oprescu, terenul reprezintă "aproape tot Parcul Lia Manoliu".

Guvernul a decis anularea penalităţilor acumulate de RADET faţă de ELCEN, urmând ca cele două unităţi să fie unificate, astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.

Atât Victor Ponta, cât şi Sorin Oprescu au evidenţiat că este necesar ca regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi modul de calcul al penalităţilor să fie modificate, astfel încât să fie evitată acumularea unor noi penalităţi.

ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat de ANRE, după care este livrată de către regie consumatorului final. Datoriile recente ale RADET către ELCEN sunt de circa 1 miliard de lei, la care se adaugă penalităţi în valoare de 1,1 miliarde de lei, datorii acumulate pe parcursul a 15 ani. Din cauza neîncasării sumelor de la RADET, ELCEN nu şi-a achitat datoriile către furnizorii de materie primă.

RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei, iar ELCEN în subordinea companiei de stat Termoelectrica.

Cât despre Metrorex, premierul a precizat că discuţia avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit "zona de principiu" şi a anunţat că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei.

Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea primăriei alături de Metrorex, intenţia fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport.

Regia locală de transport funcţionează deja în subordinea Primăriei Generale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor