Multe dintre reformele şi priorităţile considerate importante de FMI sunt o continuare a programului anterior de colaborare cu Moldova
alte articole
Multe dintre reformele şi priorităţile considerate importante de Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt o continuare a programului anterior de colaborare cu Moldova. Aşa a comentat, pentru "Infotag", reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev, fiind întrebat despre reformele pe care va insista FMI în noul program de colaborare.
El a specificat că "în primul rând, este necesar de a consolida şi fortifica disciplina financiară în buget". "În primăvară, am urmărit câteva iniţiative, care în opinia noastră, contravin acestui fapt. Iată de ce este important să nu admitem dispariţia acelei discipline care a fost deja creată. În plus, este important să menţinem performanţele financiare ale bugetului într-un cadru pe care şi-l poate permite RM", a menţionat Mirzoev.
Potrivit lui, "în al doilea rând, este necesar de a menţine stabilitatea macroeconomică, ceea ce a reuşit să facă în ultimii trei ani Banca Naţională". "În al treilea rând, trebuie soluţionate problemele legate de sistemul bancar, în special, Banca de Economii. Noi am vorbit de multe ori despre acest lucru anul trecut şi anul curent. Problema persistă. În opinia noastră, soluţia va fi recapitalizarea băncii cu participarea deplină a statului. În sectorul financiar, de asemenea, este necesar de a începe implementarea normelor juridice referitoare la acţionarii băncii. Normele respective au fost aprobate, au intrat în vigoare, iar Banca Naţională a elaborat un regulament pentru realizarea acestor norme. Anume ele trebuie să fie implementate", a spus el menţionând şi despre necesitatea continuării reformelor structurale.
Mirzoev a specificat că "sarcinile şi cadrul viitoarei Misiuni a FMI în Moldova nu au fost concretizate deocamdată". "Sarcina fostei misiuni consta în prezentarea noii echipe, schimbul de opinii cu Guvernul în ceea ce priveşte viitorul politicii economice şi viitoarea colaborare cu FMI. A fost o vizită scurtă cu scopul de a face schimb de opinii şi de a conveni asupra a ceea ce crede fiecare parte, ne vom întoarce la dialog în toamnă. Am convenit că Guvernul va discuta dacă doreşte un nou program, şi dacă da, în ce format, ce scopuri şi obiective ar trebui să fie în el. După încheierea vechiului program, vom începe o etapă nouă. Ce vom discuta la toamnă depinde de ceea ce va decide fiecare parte pe planul viitoarei colaborări şi felul în care vede Guvernul dezvoltarea politicilor economice pentru următoarele luni", a spus el.
Republica Moldova a aderat la FMI pe 12 august 1992, deţinând la fond o cotă de 123,2 mil. SDR (circa $191 mil.) sau 0,05% din total. Dreptul de vot al Moldovei la FMI reprezintă 1973 de voturi sau 0,08% din total. FMI întruneşte 188 de ţări - membre. În anul 2012, beneficiul net al FMI a constituit 1,5 mlrd. SDR - $2,307 mlrd. Ultimul program al Republicii Moldova cu FMI a fost semnat pe 29 ianuarie 2010 şi s-a încheiat în aprilie 2013. Programul stabilea un suport financiar în mărime de 369,6 mil. drepturi speciale de tragere. În legătură cu faptul că Moldova nu şi-a onorat toate angajamentele asumate, nu s-a reuşit realizarea ultimei etape a programului. Respectiv, Moldova a ratat ultima tranşă în mărime de $76 mil.