Mugur Isărescu: Discuţiile zilnice despre sistemul bancar nu sunt neapărat sănătoase

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat vineri că instituţia se află "sub bombardamentul" întrebarilor despre situaţia din Grecia şi impactul asupra României şi că înţelege nevoia de a discuta cu presa, dar că discuţiile zilnice despre sistemul bancar "nu sunt neapărat sănătoase".
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.06.2012

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat vineri că instituţia se află "sub bombardamentul" întrebarilor despre situaţia din Grecia şi impactul asupra României şi că înţelege nevoia de a discuta cu presa, dar că discuţiile zilnice despre sistemul bancar "nu sunt neapărat sănătoase".

"Prezenţa băncilor internaţionale este majoritară din punct de vedere al finanţării, a volumului de active, a activităţii bancare, dar criza a adus la lumină câteva vulnerabilităţi, precum riscul crescut de contagiune. Avem patru bănci din Grecia, bănci româneşti cu capital grecesc. Nu există nicio zi în care să nu trebuiască să raspundem unor comentarii la ceea ce s-a întâmplat în Grecia, la ceea ce se întîmplă în Grecia, la ce se va întâmpla în România şi este ca un bombardament constant", a declarat Mugur Isărescu în cadrul conferinţei „Public Policies and The Direction of Financial Flows".

El a spus că înţelege faptul că trebuie să comunice cu presa, dar că discuţiile zilnice despre sistemul bancar "nu sunt neapărat sănătoase".

"Accept total faptul că trebuie să discutăm cu mass-media, dar trebuie să acceptăm şi faptul că discuţiile zi de zi despre sistemul bancar nu sunt neapărat sănătoase şi uneori nu avem niciun raspuns decât să repetăm la nesfârşit ceea ce am spus deja: că avem cerinţe suplimentare de capital, că solicităm băncilor mamă să aibă conduită corespunzătoare", a spus Isărescu.

În ceea ce priveşte recenta reducere a ratingului unor bănci cu capital austriac, Isărescu a declarat că în România acest lucru a fost perceput în mod eronat.

"Există aceste vulnerabilităţi şi recunoaştem acest lucru, dar aş da exemplu Austria. Recent, ratingul băncilor a fost scăzut şi percepţia în România a fost că este un dezastru, că băncile româneşti cu capital austriac vor avea probleme, ceea ce nu chiar adevărat, reprezintă o vulnerabilitate doar. De asemenea, în ceea ce priveşte poziţia noastră acum este că băncile implicate în intermediere financiară şi-au imbunătăţit serviciile şi acesta este un lucru foarte bun, avem o problemă şi de euroizare a economiei şi de implementare a politicilor economice după creşterea mare a creditelor", a precizat Isărescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor