Mpox se răspândeşte în Zambia şi Ghana, 16 ţări fiind acum afectate

Variola maimuţei (CDC / Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Încă două ţări africane au raportat cazuri de mpox (cunoscută anterior ca variola maimuţei) în ultimele şase săptămâni, ridicând totalul naţiunilor afectate la 16, a anunţat luni, la Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit DPA International.

OMS a declarat că au fost raportate cazuri în Zambia şi Ghana pentru prima dată în acest an, numărul de cazuri suspecte din întreaga Africa crescând cu 3,6%, ajungând la 36.787 până la 6 octombrie.

„Cea mai afectată ţară în 2024 continuă să fie Republica Democrată Congo (6.169 de cazuri confirmate, 25 de decese), urmată de Burundi (987 de cazuri confirmate, niciun deces) şi Nigeria (94 de cazuri confirmate, niciun deces)”, transmite OMS.

Aproximativ 85% din cazurile suspecte au fost înregistrate în RDC, unde au fost descoperite peste 6.000 de cazuri de această boală, cunoscută anterior sub numele de monkeypox (variola maimuţei). Experţii medicali cred că cifra reală este mai mare.

Aceştia remarcă faptul că doar o parte dintre cei care prezintă o erupţie cutanată sunt testaţi şi că mulţi nu solicită asistenţă medicală din jenă, în primul rând pentru că boala s-a răspândit la început în mare parte prin contact sexual.

Mpox se transmite prin contact direct cu pielea sau membrana mucoasă. Mulţi copii mici au fost infectaţi în prezent.

Boala provoacă erupţii cutanate pe întregul corp. Simptomele sale includ febră şi dureri articulare. Ea poate fi fatală pentru copiii mici şi pentru persoanele cu un sistem imunitar compromis.

O campanie de vaccinare a fost lansată în RDC la începutul acestei luni, deoarece ratele de infectare au crescut brusc în întreaga Africă. OMS a declarat actuala epidemie „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor