Moţiunea de cenzură „Taxare până la capăt, USL te vrea sărac” va fi dezbătută pe 28 noiembrie

Declaraţii de presă, Mircea Toader, la Parlamentul României.
Declaraţii de presă, Mircea Toader, la Parlamentul României. (Epoch Times România)

Moţiunea de cenzură a PDL-ului pe proiectul de lege privind bugetul pe 2014, intitulată sugestiv „Taxare până la capăt, USL te vrea sărac” va fi discutată pe 28 noiembrie în plenul Parlamentului.

Moţiunea este o iniţiativă a grupurilor parlamentare PDL şi PP-DD şi a mai fost depusă o dată, în urmă cu o săptămână pentru a fi dezbătută de deputaţi, fiind însă respinsă, deoarece la momentul respectiv proiectul de lege nu ajunsese încă în Parlament.

Marţi, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader a anunţat că moţiunea a fost refăcută şi depusă din nou:

"Vom depune moţiunea noastră, care dintr-o motivaţie foarte subţire ne-a fost respinsă. Moţiunea simplă "Taxarea până la capăt. USL te vrea sărac" vizează situaţia economică în contextul bugetului pe acest an, rectificărilor bugetare şi bugetului pe anul viitor care va intra în dezbaterea Parlamentului. Dezbaterea moţiunii noastre va orienta şi opţiunile dumneavoastră pentru noul buget", a declarat senatorul PDL Mircea Toader.

Conform vice-preşedintelui PDL, Andreea Paul, în textul moţiunii se cere oprirea risipei banului public şi reducerea evaziunii fiscale.

PDL dezaprobă la unison bugetul pe 2014, preşedintele partidului, Vasile Blaga, cerându-le în repetate rânduri tuturor parlamentarilor "responsabili să nu voteze proiectul de buget pentru 2014, care, în opinia lui este un "buget de involuţie, nici măcar de stagnare", "un buget fanariot", "un buget parşiv, pentru că dă cu o mână şi ia cu trei".

Şi din punctul de vedere al lui Theodor Stolojan, fost ministru de finanţe al României şi specialist la Banca Mondială, bugetul pe anul 2014 este un buget tipic al stângii socialiste, bazat pe introducerea de noi impozite şi taxe, pe mărirea taxelor existente şi reflectă o incapacitate a guvernului USL de a concepe o politică fiscală coerentă, o strategie pentru absorbţia fondurilor europene, toate acestea pe fundalul unei totale lipse de dorinţă sau voinţă a lui Ponta şi Antonescu de a sancţiona corupţia şi evaziunea de care se fac vinovaţi proprii lor membri de partid.