Banca chineza acuzata ca ajuta la finantarea gruparii teroriste Hamas

Logo-ul Băncii Chinei, în Beijing
Logo-ul Băncii Chinei, în Beijing (Liu Jin / AFP / Getty Images)
Mimi Li
13.07.2011

Zeci de victime israeliene ale terorii dau in judecata Banca Chinei pentru rolul sau in finantarea a doua grupuri despre care ei sustin ca au lansat atacuri impotriva lor si a membrilor familiilor lor.

Procesul care sustine ca Banca Chinei a ajutat si finantat grupurile Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) si Hamas, care sunt considerate grupuri teroriste de catre Statele Unite, Europa si Israel, a primit unda verde dupa ce Tribunalul Suprem din New York a respins in 7 iulie 2011 o motiune din partea bancii de a bloca procesul.

Procesul, intentat cu ajutorul Centrului Legal Israelian din Tel Aviv, acuza Banca Chinei de faptul ca aceasta a transferat bani incepand cu 2003, pe cale electronica, liderilor celor doua organizatii din Iran, Siria si alte locatii din Orientul Mijlociu printr-o filiala americana a bancii.

Conform documentelor prezentate tribunalului, fondurile au fost directionate catre mai multe conturi detinute de Said al-Shurafa, un “conducator senior si agent din cadrul PIJ si Hamas”. Acele fonduri, ulterior, au fost redirectionate catre liderii PIJ si Hamas din Israel, Cisiordania si Gaza “cu scopul de a planui, pregati si executa atacuri teroriste.”

Sanctiunile americane sustin ca este ilegal ca institutiile financiare sa ofere servicii bancare organizatiilor teroriste si asociatilor lor.

Banii din “zecile” de transferuri electronice, ce totalizeaza “cateva milioane de dolari”, au fost folosite pentru a finanta atacuri cu bombe si rachete impotriva israelitilor, conform documentelor procesului. “Ajutorul [Bancii Chinei] prin transferuri electronice de bani a reprezentat cea mai apropiata cauza a ranilor provocate [acuzatilor] in atacurile din 2006 si 2007, conform documentelor de tribunal.

Documentele mai inregistreaza de asemenea o serie de intalniri in 2005 in care oficialii israelieni i-au informat pe omologii lor chinezi de legaturile teroriste existente in cazul transferurilor de bani, avertizari care nu au fost luate in seama, au sustinut avocatii reclamantilor.

“Reclamantii ... sustin ca Banca Chinei a stiut sau ar fi trebuit sa stie ca transferurile au fost facute pentru scopuri ilegale” datorita avertizarilor din partea israelitilor precum si a “diverselor semnale rosii” ca transferurile electronice finantau terorismul, spune procesul.

Liderii PIJ si Hamas au retras in mod regulat sume de aproximativ 100.000 USD din Banca Chinei, de obicei la o zi dupa ce se facea o depunere, de-a lungul unei perioade de cativa ani, sustine cazul.

Banca Chinei “avea obligatia de a monitoriza, raporta si refuza sa execute astfel de tranzactii bancare suspicioase si ilicite”, dar nu a facut acest lucru, conform plangerii inregistrate.

Ca raspuns la acuzatii, Banca Chinei a declarat ca acest caz ar trebui respins deoarece China, si nu Statele Unite, este forumul mai potrivit pentru ca reclamantii sa isi faca plangerile auzite. Totusi, judecatoarea Barbara Kapnick de la Tribunalul Suprem al statului New York a decis in favoarea reclamantilor, permitand continuarea cazului si a procesului de descoperire de noi dovezi.

“Banca Chinei va trebui acum sa ne ofere detalii cu privire la toate tranzactiile bancare, in mod esential tot ce a trecut prin conturi”, in special conturile lui al-Sharufa, a declarat Nitsana Darshan-Leitner, directoarea Centrului Legal Israelian, pentru ziarul The Jerusalem Post.

Darshan-Leitner a declarat ziarului israelian ca ea este increzatoare in procesul reclamantilor.

“Avem toate dovezile ca banii au provenit din Siria si au fost transferati Hamasului”, a declarat ea. “Vom fi capabili sa convingem juriul ca Banca Chinei a ajutat si finantat organizatiile teroriste, ca [oficialii bancii] au fost neglijenti si ca vor trebui sa compenseze victimele.”

Acesta este cel mai recent proces in care victimele israeliene ale terorii au dat in judecata Banca Chinei pentru complicitate la finantarea grupurilor teroriste.

In 2008, sute de israelieni au intentat un proces similar in Los Angeles. Reclamantii au cerut sute de milioane de dolari pentru reparatii.

Institutiile financiare detinute de statul chinez nu sunt singurele care au legaturi cu terorismul. Partidul Comunist Chinez (PCC) si asociati sai sustin in mod obisnuit organizatiile teroriste precum Al-Qaeda sau miscarea talibana, si coopereaza cu regimurile care aproba terorismul (Coreea de Nord, Siria si Iran), au declarat unii cercetatori.

“Teroristii nu sunt inamicii PCC. Ei sunt aliatii PCC in razboiul rece purtat de acesta impotriva lumii democratice”, a declarat D.J. McGuire, co-fondator al China e-Lobby si autor al cartii ‘Dragonul din Intuneric: Cum si de ce China comunista ajuta dusmanii nostri in razboiul impotriva terorii’, intr-un interviu prin email.

“In mod normal, tribunalele nu sunt cel mai bun loc pentru a lupta cu comunistii si teroristii, dar aceasta este o exceptie. Este momentul ca ramurile legislative si executive din America sa se alature ramurii juridice in vederea confruntarii axei comunisto-teroriste”, a scris el.

Cazul de la Tribunalul Suprem din statul New York are numarul 102026-2009. Urmatoarea sesiune de tribunal a fost stabilita pentru 14 septembrie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor