Moţiunea de cenzură: Guvernul a devenit o ameninţare la adresa românilor prin politicile pe care le susţine
alte articole
Parlamentarii Opoziţiei susţin în textul moţiunii de cenzură "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!" că în doar două luni Guvernul a devenit o ameninţare la adresa românilor prin politicile pe care le susţine, motiv pentru care cer demiterea Cabinetului Ungureanu prin votul afirmativ acordat acestei moţiuni de cenzură.
"În loc să fie un guvern care schimbă direcţia greşită a cabinetelor Boc, actualul guvern a devenit un cabinet şantajat, captiv, care acţionează împotriva intereselor românilor. Din opoziţie, am atras atenţia, prin moţiuni simple şi de cenzură, asupra înrăutăţirii permanente a situaţiei sociale şi economice a ţării, de fiecare dată cu speranţa că cei care guvernează vor înceta politicile care sărăcesc românii, lovesc economia şi subminează instituţiile şi vor opri îmbogăţirea prin fraudă a clientelei politice", se afirmă în textul moţiunii.
Parlamentarii Opoziţiei spun că Guvernul a cedat şantajului unor grupuri de interese privatizând companii de stat şi acordând licenţe de exploatare pentru resurse importante fără dezbatere publică, fără transparenţă şi încălcând legea, că a cedat şantajului PDL alocând fonduri de la buget înainte de alegeri clientelei de partid şi a încălcat principiul autonomiei universitare în cazul UMF Târgu Mureş.
Conform textului moţiunii, promisiunile actualului premier au eşuat iar CAS nu a scăzut, salariile nu revin la nivelul de dinainte de tăierile din 2010, creşterea absorbţiei de fonduri europene a fost "una dintre cele mai mari minciuni" ale acestui început de an, IMM-urile nu au fost deloc susţinute, deciziile nu sunt transparente.
Moţiunea face referire la anumite privatizări "din care câştigă doar clientela politică", cum ar fi acordurile petroliere de concesiune către compania americană Chevron, pentru explorare dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în Dobrogea.
"De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de şist, în condiţiile în care nu existau studii şi nici cadrul legislativ specific care să reglementeze condiţiile tehnice de explorare-exploatare care să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?", se întreabă semnatarii moţiunii.
Ei consideră că se impune desecretizarea acestor contracte în condiţiile în care firma Chevron a spus că nu a cerut secretizarea lor, ci doar reprezentanţii Guvernului, care susţin că această obligaţie le revine, ca o consecinţă a Legii petrolului.
Alte teme pe care Opoziţia le-a abordat în moţiune sunt privatizarea societăţii SC Cupru Min SA Abrud şi noua ofertă publică la Transelectrica.
Parlamentarii Opoziţiei susţin că Guvernul doreşte să continue vânzarea unor pachete de acţiuni la companii importante pentru siguranţa şi securitatea naţională cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz, iar această vânzare se face deşi nu a fost rezolvată, în sectorul energetic, grava problemă a contractelor cu intermediarii, care cumpără energia cea mai ieftină de la companiile de stat, "într-un adevărat proces de căpuşare a acestor companii".
În partea a doua a documentului, USL critică decizia Guvernului Ungureanu de a aloca bani pentru comunităţile locale din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului. Potrivit Opoziţiei, hotărârea este "ilegală şi imorală" şi este dovada "iresponsabilităţii bugetare" a Guvernului.
Semnatarii moţiunii arată că Executivul alocă 648,2 milioane lei dintr-un fond de rezervă care cuprinde, aşa cum a fost prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2012, doar 224,9 milioane lei.
"În fapt, are loc o rectificare ilegală şi non-transparentă a bugetului, făcută de un guvern care a anunţat o schimbare de conduită, respectiv promovarea dialogului şi transparenţei", se arată în textul moţiunii.
Documentul precizează că rectificarea despre care face vorbire este ilegală deoarece încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare ce statuează că într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele şase luni ale anului.
Totodată, USL se întreabă, prin intermediul moţiunii, care este sursa banilor cu care a fost suplimentat fondul de rezervă.
"Oare Guvernul MRU se împrumută pentru a cheltui în alegeri, făcând un soi de inginerie financiară care ne va îngreuna deficitul acestui an şi datoria în anii care vin? Dacă da, şi opinia noastră este că aşa se întâmplă, asistăm la un jaf naţional în plină derulare. Este de datoria Guvernului să lase ţara fără datorii ascunse; şi dacă nu poate, atunci este de datoria sa să ne lase în pace, respectiv să plece, cât mai repede cu putinţă", se afirmă în moţiune.
Partea a treia a documentului tratează cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde USL consideră că are loc încălcarea autonomiei universitare.
"Decizia Guvernului de a modifica structura organizatorică a UMF Târgu Mureş încalcă autonomia universitară pentru că ea a fost luată fără consultarea Senatului universitar, încălcând legea la evaluarea şi validarea facultăţii şi a programelor sale de studii şi încălcând directivele europene în materie", susţin reprezentanţii USL în textul moţiunii.
Opoziţia consideră că decizia Executivului de a înfiinţa o linie de predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş are "caracter penal", intră în conflict cu reglementările europene în domeniu şi "încurajează separatismul, iar nu multiculturalismul".
"Modificările introduse prin adoptarea acestei hotărâri de guvern nu oferă oportunităţi multiculturale tinerilor maghiari, ci doar introduce separarea pe criterii etnice, promovată de reprezentanţii politici ai acestei minorităţi, chiar în pofida protestelor venite şi din rândul studenţilor de etnie maghiară", se arată în documentul menţionat.