Moştenitorii regimului chavist se agaţă de putere
alte articole
Moştenitorii regimului chavist sunt dispuşi să se agaţe nedefinit de putere, fără să facă nici cea mai mică aluzie la organizarea de noi alegeri, ori să dea lămuriri privind starea gravă de sănătate a preşedintelui venezuelean. Controlul pe care îl au asupra justiţiei şi puterii legislative le oferă acoperirea legală pentru a avea la dispoziţie tot timpul necesar ca să-şi consolideze puterea şi să aştepte ca într-o bună zi Chavez să revină, notează joi ziarul ABC.
Mai întâi Adunarea Naţională 'l-a autorizat' pe preşedinte 'să-şi ia tot timpul necesar' pentru a se recupera după boală, apoi Curtea Supremă - care a fost epurată cu grijă de membrii ostili puterii - a dat marjă de manevră chavismului, dictând că 'nu este nevoie' ca preşedintele să depună jurământul, având în vedere că nu a existat o întrerupere a exercitării funcţiei sale. 'Chavez este absent cu aprobarea Adunării Naţionale din motive de sănătate; nu există vreun impediment temporal sau absenţă nejustificată; nu este nevoie de o nouă depunere a jurământului pentru că nu există o înterupere în exercitarea funcţiilor sale; jurământul va avea loc când vor fi întrunite condiţiile necesare', se arată în decizia Curţii.
Decizia a fost însă respinsă de opoziţie şi de Conferinţa Episcopală: alianţa reunită în Mesa de la Unidad Democrática (MUD) a trimis o scrisoare Organizaţiei Statelor Americane (OSA) denunţând 'o fraudă constituţională'. Opoziţia a reiterat că 'va activa toate mecanismele necesare pentru a reactiva Constituţia în vigoare'. Adevărul este că opoziţia şi-a moderat considerabil strategia. Nu va susţine convocarea 'unei greve civice', dar a făcut apel la manifestaţii punctuale pentru a protesta împotriva încălcării Constituţiei. Primul care a ajuns Caracas pentru a participa la ceremonia de joi 'de susţinere' a preşedintele convalescent Chavez a fost vicepreşedintele cubanez, Miguel Diaz Canel. El a fost urmat de preşedintele Uruguayului, José Mujica; de ministrul de externe eduadorian, Ricardo Patińo; de cel argentinian, Héctor Timerman, şi de fostul preşedinte al Paraguayului, Fernando Lugo.
Toţi vor lua parte joi la ceremonia de aclamare care va avea loc în faţa palatului Miraflores, sediul guvernului venezuelan. Pregătirile ceremoniei au impus luarea de măsuri de securitate importante, astfel încât străzile din centrul capitalei vor înţesate de poliţişti şi de militari care vor patrula în grupuri, ajutaţi de motociclişti, într-o desfăşurare de dispozitive impresionantă. Mai mulţi şefi de stat latino-americani şi-au exprimat însă dorinţa de a-l vizita pe Hugo Chávez, la spitalul din Havana, în încercarea de a afla informaţii despre starea lui de sănătate. Preşedintele peruan, între alţii, Ollanta Humala, a cerut aprobarea Congresului pentru a putea pleca vineri în Cuba. Preşedinta Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, are prevăzută o escală la Havana în cadrul turneului internaţional pe care realizează, iar surse uruguayene au confirmat că preşedintele ţării, José Mujica va face şi el o vizita la Havana, după plecarea din Caracas.
Mai mulţi episcopi şi arhiepiscopi venezueleni au recomandat însă guvernului să instituie o comisie medicală formată din 'profesionişti reputaţi' pentru 'a risipi îndoielile' cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Chavez. Însă Curtea supremă a respins ideea, subliniind că nu se pune problema creării vreunei comisii medicale care să stabilească starea reală de sănătate a şefului statului.