Moştenirea pe care Chavez şi-a lăsat-o lui însuşi
alte articole
La ce se poate aştepta Venezuela după această nouă victorie a lui Hugo Chavez? Patru mari teme acaparează atenţia guvernului şi a ţării. În primul rând, moştenirea toxică pe care Hugo Chavez şi-a lăsat-o lui însuşi. În al doilea rând, starea precară a sănătăţi preşedintelui. În al treilea rând, luptele interne între colaboratorii săi apropiaţi. Şi în a patrulea rând, încercările lui Chávez de a schimba Constituţia, dacă preşedintele nu mai poate rămâne în funcţie, numind un succesor fără să mai convoace alegeri aşa cum prevede azi legea, notează luni ziarul El Pais.
Preşedintele Chavez începe noul mandat cu o economie răvăşită de politicile pe care el însuşi le-a promovat. Cifrele sunt îngrijorătoare: inflaţia cea mai mare din lume, rata de schimb valutară şi rezervele în devize ale ţării în cădere liberă; importuri care, deşi au crescut de cinci ori din 2003, nu reuşesc să contracareze penuria (alimente, medicamente etc); producţia de petrol în declin şi rafinării care explodează; producţia agricolă şi manufacturieră la pământ şi un climat de muncă conflictual din cauza deteriorării salariilor ca urmare a inflaţiei. Toate acestea îl vor obliga pe preşedinte să ia decizi economice dificile, cele mai impopulare de la venirea sa la putere în 1999.
Starea preşedintelui este precară. Intervenţiile chirurgicale succesive şi tratamentele de radioterapie şi chimioterapie nu au făcut decât să stopeze avansul bolii. În cercurile apropiate se vorbeşte de starea sa gravă şi de imposibilitatea de a se vindeca. Evoluţia stării sale va modela evoluţia politică a ţării în următorii ani. Biologia ar putea fi mai importantă decât ideologia pentru a determina încotro se îndreaptă Venezuela. Lucru ştiut atât de preşedinte cât şi de colaboratorii săi.
Cine va veni după Chávez? Chavez l-a numit recent ca vicepreşedinte pe Nicolás Maduro, unul din colaboratorii săi marcanţi şi dintre puţinii care nu vine din cercurile armatei. În lumina sănătăţii sale precare, numirea poate fi văzută ca o posibilă succesiune a sa la preşedinţie. Maduro nu este singurul care are şanse să-i urmeze la putere lui Chavez. Mulţi aliaţi ai săi cu prestigiu, bani şi legături cu sferele militare, politicieni sau alţi protagonişti influenţi din Venezuela pot deveni factori importanţi de putere. Aceşti actori nu vor asista fără să reacţioneze la decizia de a fi excluşi. Ştiu că un criteriu este rămânerea mult timp la putere. Prin urmare va fi loteria cu premiul cel mai gras din America Latină.
Constituţia venezueleană prevede ca în caz că preşedintele nu îşi mai poate continua funcţiile să fie convocate alegeri. Având în vedere împrejurările este o regulă care nu este pe placul lui Chavez şi a echipei sale. În cei 13 ani de putere, de câte ori o lege nu i-a fost pe plac, preşedintele a schimbat-o. Ideal pentru Chavez şi continuitatea proiectului său politic ar fi ca vicepreşedintele să încheie perioada prezidenţială în caz de abandon al şefului statului.
Având în vedere controlul pe care îl are Chávez asupra Parlamentului, a Curţii Constituţionale şi a celorlalte organe ale puterii, dacă va decide să schimbe Constituţia este greu ca societatea civilă şi forţele politice să poată să-l împiedice. Singura speranţă este ca liderii democraţi ai lumii să protesteze şi să-i ceară să renunţe la pretenţiile sale dinastice. Va fi o şansă ca liderii brazilieni Dilma Rousseff sau Lula da Silva să rupă alianţa pe care au menţinut-o până acum; să înceteze să-l mai felicite pe Chavez şi să-i ceară să respecte principiile de bază ale democraţiei.