Moscova începe să ameninţe Moldova. Acuză "ingerinţe externe" în alegeri

Vladimir Putin (Getty Images)
A.P.
13.07.2021

Moscova a lansat avertismente la adresa Chişinăului după victoria zdrobitoare a PAS, partidul Maiei Sandu, în alegerile de duminică. Oficialii ruşi vorbesc despre „ingerinţe externe” în alegerile din Moldova şi ameninţă că s-ar putea folosi de Transnistria dacă noul guvern se va poziţiona contra Moscovei.

„În perioada preelectorală, Ministerul rus de Externe şi-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la ingerinţele externe în procesele politice interne din Republica Moldova din partea SUA, Uniunii Europene şi a statelor sale membre. Cu toate acestea, partea rusă respectă rezultatele alegerilor şi se aşteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societatea moldoveană”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Ne confirmăm disponibilitatea pentru dezvoltarea unei colaborări în diferite domenii cu noul parlament şi cu noul guvern al Republicii Moldova”, a afirmat reprezentanta MAE rus, adăugând că Moscova speră că acordurile şi înţelegerile de până acum între cele două ţări vor fi consecvent implementate, iar Republica Moldova „va continua să participe în mod activ la procesele de integrare în spaţiul CSI”.

Şeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică şi Relaţii cu Compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, a declarat că Rusia va „întări factorul transnistrean” dacă noul guvern de la Chişinău va alege o linie anti-rusă.

„Politica rusă faţă de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat, luni, oficialul rus, după rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

Kalaşnikov a adăugat că „declaraţiile conciliante ale PAS despre relaţiile cu Rusia în ajunul alegerilor se vor transforma în pro-UE şi pro-NATO şi în resuscitarea scenariului de forţă faţă de Transnistria şi ulterior, probabil, unirea cu România”.

Kalaşnikov consideră că „populaţia rusofonă şi găgăuză pur şi simplu nu acceptă” evoluţia.

„Dacă [Maia] Sandu continuă să urmeze o astfel de politică, ascunzând-o cu pricepere sub masca presupusei cooperări cu Rusia, va fi un alt fiasco, care s-a întâmplat deja de mai multe ori cu predecesorii săi şi, din păcate, ţara nu va ieşi din această groapă”, a spus parlamentarul.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate de duminică, cu 52,8% din voturi (63 de mandate), fiind prima formaţiune de dreapta care obţine o majoritate absolută în cadrul unui scrutin legislativ în Republica Moldova.

Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BeCS), condus de foştii preşedinţi Vladimir Voronin şi Igor Dodon, s-a clasat pe locul doi, cu 27,17% (32 de mandate).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor