Un controversat apel la unitate lansat de arhiepiscopul Madridului, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Primul şef de guvern din istoria democraţiei spaniole, Adolfo Suarez.
Primul şef de guvern din istoria democraţiei spaniole, Adolfo Suarez. (youtube.com)

Funeraliile de stat ale fostului premier spaniol Adolfo Suárez şi un apel controversat la unitate lansat de cardinalul arhiepiscop al Madridului, Antonio María Rouco Varela, cu referire la războiul civil, se află marţi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole. În plan extern, acestea manifestă interes faţă de remanierea guvernamentală care a avut loc în Franţa: noul premier Manuel Valls, de origine catalană, este popularul ministru de interne care are acum sarcina de a salva socialismul francez.

Cotidianul El Pais consemnează că preşedintele francez François Hollande pune un 'dur' în fruntea guvernului, după eşecul electoral la municipale, iar după numirea ca premier a lui Manuel Valls anunţă reforme şi reducerea impozitelor. Potrivit cotidianului spaniol citat, şeful statului francez are în vedere şi nuanţe sociale pentru reversul de dreapta deja aplicat. Tot El Pais scrie marţi că Rouco a amintit de războiul civil la funeraliile primului premier al democraţiei spaniole. 'Suárez vroia să depăşească războiul civil: faptele şi atitudinile care l-au provocat şi care îl mai pot provoca', a spus cardinalul. Cotidianul citat consideră că a fost un mesaj strict politic, dar dintre cele mai polemice, în care a asemănat lipsa de înţelegere dintre spanioli şi comunităţile istorice cu motivele care au dus la declanşarea războiului civil de la sfârşitul anilor 30 ai secolului trecut.

Hollande o coteşte la dreapta şi îl numeşte pe Manuel Valls premier, notează şi cotidianul El Mundo. Acesta menţionează că preşedintele francez, care remaniază guvernul din cauza înfrângerii socialiste la municipale, îl pune în fruntea acestuia pe ministrul de interne de origine spaniolă care s-a remarcat şi prin expulzarea romilor. Pe de altă parte, şi acest cotidian spaniol semnalează remarcile prin care cardinalul Rouco a atras atenţia asupra riscului unui război civil.

Cotidianul ABC consideră în schimb că arhiepiscopul Rouco a făcut un apel direct în favoarea unităţii Spaniei, la funeraliile la care întreaga clasă politică i-a adus un omagiu artizanului tranziţiei spaniole, Adolfo Suárez. Uniţi în amintire, toţi cei trei foşti premieri spanioli - socialistul Felipe González, conservatorul José María Aznar şi socialistul José Luis Rodríguez Zapatero - au împărţit aceeaşi bancă la Catedrala Almudena din Madrid, mai arată cotidianul spaniol.

Preşedintele Hollande recurge la ministrul popular Valls pentru funcţia de premier, scrie la rândul său şi cotidianul La Vanguardia. Politicianul de origine catalană are acum sarcina de a resuscita socialismul francez, însă a stârnit deja controverse, după ce doi miniştri ecologişti şi-au dat demisia din cauza faptului că nu au fost de acord cu remanierea şi cu numirea premierului.

'Dacă înţelegerea a fost posibilă, de ce nu şi acum?'. Cotidianul La Razon semnalează de asemenea cum s-a folosit cardinalul Rouco de inscripţia de pe piatra funerară a fostului premier Suárez şi de faptele care l-au caracterizat pe acesta din urmă în viaţa politică. Rouco a îndemnat la urmarea exemplului lui Suárez pentru a depăşi atitudinile care 'pot cauza un război civil' şi întreaga Spanie s-a unit, cu regii în frunte, pentru a-şi lua rămas-bun de la artizanul tranziţiei, mai observă cotidianul spaniol citat.

Remaniere într-unul din motoarele Europei, anunţă şi cotidianul catalan El Periodico. Hollande sparge tiparele cu Valls, pe care îl numeşte premier. Catalan şi 'neortodox', acesta primeşte sarcina de a reface socialismul după eşecul de la alegerile municipale. Astfel, constată cotidianul catalan citat, socialiştii vor să frâneze ascensiunea dreptei cu o mână de fier şi schimbarea politicii economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe