Moscova denunţă “cenzura politică” aplicată de R. Moldova asupra televiziunii ruse

Prezentatoare la postul de televiziune NTV.
Prezentatoare la postul de televiziune NTV. (NTV / AFP / Getty Images)

Ministerul rus de Externe a condamnat decizia Republicii Moldova de a interzice difuzarea anumitor canale de televiziune ruse în ţară.

Într-o declaraţie făcută marţi, ministerul a susţinut că “devine tot mai dificil să se audă vocile care exprimă puncte de vedere diferite” de cele oferite în mass media occidentală, în contextul în care Moldova a urmat acum exemplul Ucrainei şi a restricţionat transmisiunile televizate ruse.

“Nu putem privi decizia Consiliului moldovean pentru Coordonarea Transmisiilor Radio şi de Televiziune de a bloca canalele de televiziune NTV, Canal 1 şi Rossia-RTR, în altfel fel decât ca o cenzură politică şi o gravă încălcare a dreptului la libertate”, conform declaraţiei.

Susţinând că mişcarea guvernului moldovean încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, “impunând limite asupra libertăţii de exprimare”, ministerul a declarat că scopul real al interdicţiei este acela de a reduce cererea publicului moldav pentru informaţii ruse.

Privind libertatea de exprimare din Rusia, aceasta este la cel mai coborât nivel de la caderea U.R.S.S. Săptămâna aceasta regimul de la Kremlin a emis semnale că ar dori dizolvarea Grupului Memorial, format din foşti dizidenţi din anii '80 ai U.R.S.S.

În luna iulie, Moldova a blocat canalul de stat rus Rossia-24. De asemenea, Ucraina a interzis câteva canale ruse de la începerea conflictului din zonă, susţinând că respectivele canale transmit informaţii eronate în mijlocul unor relaţii tot mai deteriorate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe