Ucraina: Vladimir Putin nu va da înapoi, fără o victorie minimă (ex-premier polonez)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va continua să exercite presiuni asupra Ucrainei până când va reuşi să înregistreze fie şi chiar o mică victorie, dar totuşi victorie, în confruntarea cu noua administraţie prooccidentală de la Kiev, consideră fostul premier polonez Kazimierz Marcinkiewicz, unul dintre participanţii la Baltic Business Forum din Œwinoujœcie (nord-vestul Poloniei), informează agenţia de presă ucraineană Unian.

'Sunt mai degrabă pesimist în privinţa afacerilor ruso-ucrainene. Dacă cineva merge atât de departe, cheltuieşte atât de mulţi bani, îşi riscă atât de mult reputaţia, îi va fi foarte greu să dea înapoi fără cel puţin o victorie, fie ea şi una mică', a comentat ex-premierul polonez cu privire la perspectivele de soluţionare a conflictului din Ucraina.

Marcinkiewicz, care a condus guvernul polonez în perioada 2005-2006, a declarat că sancţiunile occidentale instituite împotriva Rusiei au avut un oarecare efect, întrucât au forţat-o să renunţe 'de la calea anterior aleasă', dar că aceasta nu a devenit încă un punct de cotitură.

El nu a făcut nicio previziune cu privire la negocierile de vineri între preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul summitului Asia-Europa (ASEM), la Milano.

'Este dificil de estimat 100% dacă acesta pas va fi unul de cotitură. Ne-ar plăcea foarte mult ca acest lucru să se întâmple, dar suntem conştienţi de faptul că nu va fi uşor să faci ca Rusia să renunţe la acţiunile sale de până acum', a spus el, menţionând totuşi că întâlnirea poate ajuta la normalizarea situaţiei.

Marcinkiewicz a subliniat că dialogul este un factor extrem de important pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, atrăgând atenţia că tocmai absenţa acestuia a fost unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană şi SUA au instituit sancţiuni împotriva Rusiei.

'Mă tem că acesta nu este încă sfârşitul', a mai spus el, ca răspuns la întrebarea dacă preşedintele rus se va decide să deschidă un coridor terestru în sud-estul Ucrainei care să facă legătura cu Peninsula Crimeea, anexată în luna martie de Federaţia Rusă.

Baltic Business Forum, care se desfăşoară anual din 2009, are loc anul acesta între 13 şi 15 octombrie, sub deviza 'Dezvoltarea energiei', în oraşul polonez Swinoujscie, reunind politicieni, oameni de afaceri şi experţi din Europa şi Asia.