Egiptul riscă sancţiuni dacă finalizează achiziţiile de avioane de luptă ruseşti în valoare de 20 de miliarde USD


Avioane de luptă F-35 cu tehnologie Stealth.
Avioane de luptă F-35 cu tehnologie Stealth. (Captură Foto)

Pe măsură ce sectorul militar al Rusiei continuă să atragă interesul ţărilor din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia, Washingtonul se regăseşte tot mai mult în poziţia penibilă de a fi nevoit să ameninţe propriii aliaţi regionali.

Reuters raportează cel mai recent caz: "Statele Unite ar putea impune sancţiuni Egiptului şi ar putea să blocheze vânzările militare viitoare dacă Cairo va continua să achiziţioneze avioane ruseşti", a declarat luni un oficial american.

Evoluţia survine după ce Egiptul a semnat un acord de achiziţionare a peste 20 de avioane de vânătoare Su-35 de la Kremlin în valoare de 2 miliarde USD.

SUA au ameninţat anterior alte ţări cu sancţiuni în temeiul unei legi prin care încearcă să limiteze prin sancţiuni adversarii SUA. Serbia este cel mai recent caz, din cauza zvonurilor potrivit cărora doreşte să achiziţioneze sisteme S-400.

Faptul că autorităţile egiptene încearcă să achiziţioneze tehnică militară de producţie rusească este deosebit de iritant pentru administraţia Trump, în special, având în vedere că Egiptul este al doilea cel mai mare beneficiar de ajutor extern (după Israel), Washingtonul furnizând miliarde de dolari în ajutor economic şi militar Egiptului în ultimii ani.