Mortalitatea din cauza cancerului va fi mai mică în acest an

(photos.com)
Valentina Stratulat
05.03.2012

Potrivit unui studiul realizat de specialiştii de la Institutul de Cercetări Farmalcologice Mario Negri din Milano, Italia, în ansamblu cifra mortalităţii este în scădere pe continent, deşi în acest an vor muri de cancer mai mulţi europeni decât oricând până acum.

Pare paradoxal, dar totuşi proiecţiile statistice arată că lupta împotriva cancerului înregistrează victorii importante, scrie New Scientist.

Cercetătorii italieni au analizat datele privind mortalitatea din cauza cancerului în ţările Uniunii Europene, în perioada 1970-2007, şi le-au combinat cu datele statistice ale Comisiei Europene privind creşterea populaţiei.

Cifrele scot în evidenţă diferenţele între o situaţie de moment şi tendinţele pe termen lung.

E adevărat că, în acest an, numărul total de decese din cauza cancerului va fi mai mare ca oricând în Europa, acest lucru datorându-se îmbătrânirii populaţiei.

Totuşi, comparativ cu valorile din 2007, mortalitatea din cauza cancerului va fi mai mică în acest an cu 10% la bărbaţi şi 7% la femei.

Specialiştii în domeniu consideră că acesta e un semn că atât tratamentele, cât şi eforturile de prevenire a apariţiei bolii au dat roade.

Valerie Beral, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie consideră că un factor esenţial în scăderea mortalităţii prin cancer a fost faptul că, în ultimele decenii, mulţi oameni au renunţat la fumat.

Precizăm că în fiecare an, 3,2 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, cea mai frecventă cauză a mortalităţii după afecţiunile cardiace. Tipurile cel mai des întâlnite sunt cancerul pulmonar, cancerul de sân şi cel de colon.

Majoritatea statelor membre a UE dispun de o strategie menită să reducă rata mortalităţii.

În acest sens, Codul European împotriva cancerului conţine 11 sfaturi practice, bazate pe explicaţii ştiinţifice, care îi pot ajuta pe oameni să îşi menţină sănătatea şi pot contribui la diminuarea riscului îmbolnăvirii de cancer. Printre acestea se numără practicarea zilnică a exerciţiilor fizice şi limitarea la o băutură alcoolică pe zi pentru femei şi la două pentru bărbaţi.

Oamenii de ştiinţă, medicii şi grupuri de pacienţi lucrează împreună în cadru Parteneriatului european privind lupta împotriva cancerului, finanţarea fiind oferită de UE.

În timp ce oamenii de ştiinţă fac paşi uriaşi în tratarea cancerului, numărul celor care pierd lupta cu această afecţiune este încă foarte mare, ceea ce arată că este necesară intensificarea eforturilor depuse în domeniul cercetării.

Concretizăm că în perioada 2002-2006, UE a finanţat 108 proiecte individuale alocând cercetării în domeniul cancerului o sumă totală de 480 de milioane de euro. Pentru etapa următoare (2007-2013), cifra va fi şi mai mare.

Mai mult decât atât, o echipă finanţată de UE a realizat un biosenzor capabil să identifice celule care pot stopa extinderea tumorii. Acesta i-ar putea ajuta pe pacienţii suferinzi de cancer să se folosească de propriul sistem imunitar pentru a lupta împotriva bolii.

În contextul celor expuse, vă recomandăm următoarele pentru a vă menţine şi îmbunătăţi starea sănătăţii:

1. Nu fumaţi. Dacă fumaţi, opriţi-vă. Dacă nu reuşiţi să vă opriţi, nu fumaţi în prezenţa nefumătorilor.

2. Practicaţi zilnic activităţi fizice susţinute.

3. Măriţi şi variaţi cantitatea de legume şi fructe pe care o consumaţi zilnic: mâncaţi cel puţin cinci porţii zilnic. Limitaţi consumul de alimente cu conţinut de grăsimi animale.

4. Dacă consumaţi alcool (bere, vin sau spirtoase), moderaţi-vă consumul...

5. Nu vă expuneţi excesiv la soare. Este important, în special, să fie protejaţi copiii şi adolescenţii. Cei care au tendinţa de a dezvolta arsuri solare trebuie să se protejeze în mod activ toată viaţa.

6. Respectaţi toate instrucţiunile de protejare a sănătăţii şi de securitate referitoare la substanţele care pot cauza cancer. Respectaţi recomandările organismelor naţionale pentru protecţia împotriva iradierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor