Moody's retrogradează zece bănci italiene, iar Italia va fi în recesiune şi în 2013 (presă)

Decizia luată luni de agenţia americană de evaluare financiară Moody's de a retrograda zece bănci italiene, printre care UniCredit şi Intesa San Paolo, criza economică generală şi criza datoriilor suverane în zona euro, precum şi grava situaţie a Italiei, care va fi în recesiune şi în 2013, se află marţi pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.
Agenţia americană de rating Moody's. (JOEL SAGET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.07.2012

Decizia luată luni de agenţia americană de evaluare financiară Moody's de a retrograda zece bănci italiene, printre care UniCredit şi Intesa San Paolo, criza economică generală şi criza datoriilor suverane în zona euro, precum şi grava situaţie a Italiei, care va fi în recesiune şi în 2013, se află marţi pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.

'Burse în dificultate, spread la cota 490, perspective negative pentru creşterea economică', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Fondul Monetar Internaţional, în raportul său asupra stabilităţii financiare, prevede o creştere slabă a economiei mondiale, din cauza lipsei de încredere a investitorilor internaţionali. Bursa din Milano, Piazza Affari, a pierdut luni 0,36%, mai mult decât bursele de la Londra şi Paris. Creşte şi presiunea pieţelor financiare asupra datoriilor suverane. Iar Italia trece printr-o situaţie dificilă: diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale cu maturitate la zece ani ale Italiei şi Germaniei a ajuns la cota 490, cu un randament al obligaţiunilor italiene de 6%, faţă de 1,23% al celor din Germania şi de 6,7% al celor din Spania. Moneda unică europeană, euro, este slabă, evaluată la 1,21 faţă de dolar, aceeaşi situaţie de acum doi ani, când euro a atins nivelul său minim de schimb, faţă de valuta americană.

De asemenea, scrie cotidianul de la Roma, estimările asupra creşterii Produsului Intern Brut italian sunt de minus 1,9% în 2012 şi nu se ştie încă dacă şi cum va funcţiona MES, Mecanismul European de Stabilitate, unul dintre fondurile europene pentru salvarea statelor, deoarece Curtea Constituţională din Germania va decide detaliile asupra funcţionării sale abia în luna septembrie.

Agenţia americană de evaluare financiară Moody's, care degradase deja joia trecută, cu două trepte, ratingul Italiei, a retrogradat luni şi notele a zece bănci italiene, printre care UniCredit, Intesa San Paolo şi BNL (Banca Naţională a Muncii), şi, de asemenea, 23 de instituţii locale din Italia, printre care oraşele Milano şi Napoli, regiunile Lombardia şi Lazio, provinciile Bolzano şi Trento, şi diferite mari societăţi din Italia, printre care Poşta italiană. Cu alte cuvinte, Moody's a revizuit în scădere, cu două trepte, ratingul datoriei statului italian, ceea ce implică un risc crescut ca guvernul să nu fie în măsură să ofere sprijin financiar băncilor sale şi o calitate mai scăzută a titlurilor Italiei, cu o perspectivă negativă pe termen lung şi risc de contagiune cu Spania şi Grecia, este de părere cotidianul roman menţionat.

'Criza este gravă, Italia trebuie să acţioneze imediat', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie însă că guvernul Monti nu are intenţia să utilizeze fondurile europene pentru salvarea statelor. 'Nimeni nu poate să excludă acest lucru în viitor, dar, deocamdată, nu există această necesitate pentru Italia', au declarat surse calificate ale guvernului italian, preluate de cotidianul milanez.

Curtea Constituţională din Germania va decide pe 12 septembrie asupra modului în care va putea fi utilizat fondul european MES, deci se anunţă o lună august incertă pentru pieţele financiare mondiale şi pentru criza datoriilor suverane, adică turbulenţe financiare în zona euro, iar pentru Italia acest lucru înseamnă o expunere şi mai mare pe piaţa internă, precizează Il Corriere della Sera.

'Economia Italiei nu creşte, guvernul trebuie să acţioneze imediat', titrează La Stampa din Torino, care scrie că economia italiană va fi în recesiune în 2012 şi în 2013, într-un context general de criză şi într-un context grav în ceea ce priveşte zona euro. Dar cotidianul torinez subliniază şi faptul că experţii de la Washington ai FMI apreciază măsurile de creştere luate până acum de guvernul Monti şi acordurile semnate la nivel de UE pentru a rezolva criza. Măsuri care însă nu sunt suficiente; Europa va trebui să continue şi să se îndrepte către o uniune fiscală şi bugetară. Un rol important îl va putea avea BCE, Banca Centrală Europeană, aminteşte La Stampa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor