Moody's pune Italia sub supraveghere, ameninţă cu retrogradarea la ratingul "junk"
alte articole
Într-o "avertizare" directă faţă de coaliţia italiană nou-formată, Agenţia de evaluare financiară Moody's a prognozat că Italia se va confrunta cu o scădere a ratingului actual Baa2 din cauza lipsei de disciplină fiscală în noul "contract" şi potenţialul de întârziere al reformelor structurale ale Italiei.
În timp ce ratingul actual al Italiei este Baa2, o retrogradare o va duce la Baa3 (care este totuşi încă grad de investiţii), cu doar o treptă peste cel nerecomandat investitorilor străini.
Decizia a fost luată ca urmare a riscului semnificativ de slăbiciune fiscală, indus de planurile noii coaliţii italiene, precum şi a riscului ca reformele structurale să se oprească şi reformele anterioare, precum reformele pensiilor puse în aplicare în 2011, să fie anulate, potrivit comunicatului Moody’s.
La 23 mai, la peste două luni de la alegerile generale din 4 martie, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella a mandatat candidatul la funcţia de prim-ministru prezentat de Mişcarea Cinque Stelle (5SM) şi Liga Nordului pentru a forma un guvern de coaliţie. Împreună, cele două partide dispun de o majoritate solidă în camera inferioară a parlamentului şi una mai restrânsă în cea superioară, şi, prin urmare, ar trebui să primească un vot de încredere în ambele camere ale parlamentului în zilele următoare.
Atunci când Moody's a afirmat că ratingul italian are o perspectivă negativă în octombrie 2017, agenţia de rating a remarcat că vulnerabilitatea cheie a creditului din Italia este povara datoriilor, foarte ridicate, ale guvernului. Moody's a explicat că va lua în considerare stabilizarea ratingului Baa2 dacă va avea un nivel înalt de încredere că rata datoriei va fi pusă pe o tendinţă descendentă susţinută, ceea ce ar necesita o reorientare a politicii fiscale spre obţinerea unor excedente primare (excedente calculate fără a lua în considerare plăţile necesare pentru achitarea sarcinii datoriei publice - n.r) mai mari pe o bază susţinută.
Dimpotrivă, Moody's a declarat că ratingul ar putea fi declasat dacă politicile adoptate sau anticipate se vor dovedi insuficiente pentru a plasa rata datoriei publice pe o traiectorie durabilă, descendentă, în următorii ani.
Departe de a oferi perspective de consolidare fiscală ulterioară, "contractul" pentru guvern semnat de cele două partide include măsuri fiscale şi cheltuieli potenţial costisitoare, fără propuneri clare cu privire la modul de finanţare a acestora. În timp ce Moody's notează că unele propuneri originale ale partidelor de coaliţie au fost modificate în acordul final de coaliţie, ele ar duce în continuare la o situaţie fiscală mai slabă de acum înainte.
Până în prezent, Moody's a presupus o reducere graduală a deficitului în anii următori, ceea ce ar permite o scădere foarte graduală a ratei datoriei publice.