Monumentul din Olăneşti dedicat grănicerilor români căzuţi la Nistru, vandalizat
alte articole
Monumentul dedicat grănicerilor români căzuţi la Nistru în perioada interbelică, care urma să fie inaugurat pe 28 noiembrie în satul Olăneşti, Ştefan Vodă, Republica Moldova a fost profanat, scrie deputatul Octavian Ţîcu pe pagina sa de Facebook.
Din fotografiile publicate de acesta se constată că cineva a acoperit toate inscripţiile gravate în piatra monumentului cu un strat de amestec uscat deteriorându-le intenţionat.
În consecinţă, Asociaţia Obştească MONUMENTUM care deţine toate actele permisive în vederea restabilirii prin reconstituire a monumentului din Olăneşti a depus o sesizare la procuratură solicitând iniţierea unei cauze penale, dar şi altor instituţii interesate.
În context, Octavian Ţîcu subliniază că primarul satului, Iurie Ostafi (cetăţean român din 2014), şi preotul Constantin Portărescu (cetăţean român din 2009), sunt în cârdăşie pentru a nu admite deschiderea monumentului la data indicată.
„Primul refuză să depună cerere la poliţie pentru vandalizarea monumentului, cel de-al doilea a cerut să i se ofere parcul pentru manifestări religioase inventate pe parcursul întregii săptămâni (omul nu poate accepta că monumentul va fi sfinţit de preoţii Patriarhiei Române), iar împreună au declarat că nu vor admite inaugurarea monumentului”, a adăugat parlamentarul precizând că va dispune iniţierea unei anchete în acest caz.
„Solicit reacţia ministrului Educaţiei, Cercetării şi Culturii, precum şi cea a conducerii raionului Ştefan Vodă. Consider ca imperioasă o reacţie a Ambasadei României în R. Moldova şi personal cred că cetăţenilor români implicaţi în acţiuni antiromâneştii ar trebui să li se retragă cetăţenia română!!!”, a conchis politicianul.
Asociaţia MONUMENTUM aminteşte că monumentul din satul Olăneşti ridicat în 1933 şi distrus în 1945 este dedicat eroilor locali căzuţi în luptele din primul război mondial şi grănicerului Aurelian Mihăilescu (român, căsătorit în 1992 la Criuleni), „omorât la Olăneşti în ziua de 10 mai 1923 de o bandă de bolşevici” care duceau clandestin armament spre Tatarbunar pentru pregătirea răscoalei din 1924. Aurelian Mihăilescu a fost decorat post-mortem şi înmormântat lângă biserica din Olăneşti.
Monumentul a fost reabilitat în anii 2017-2019 în baza unei decizii a Consiliului local Olăneşti, a unei Hotărâri a Guvernului şi este avizat de Comisia Monumentelor de For Public. Cu toate acestea, consilierul socialist Chicu Anatol a fost împotriva acestor decizii somând grupul de iniţiativă că „monumentul reprezintă o crimă românească şi riscă să fie demolat”.