Monica Macovei: "Sper ca Instituţia Procurorului European să fie în picioare în 2016" (Video)

Prezentă la forumul anual de dezbateri europene Eurosfat 2015, europarlamentarul Monica Macovei a oferit, vineri, o serie de explicaţii legate de implementarea instituţiei Procurorului European, instituţie comunitară care va investiga fraudele cu fonduri europene în statele membre UE, inclusiv în România.
Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.05.2015
Se încarcă player-ul...

Prezentă vineri la forumul anual de dezbateri europene Eurosfat 2015, europarlamentarul Monica Macovei a explicat cum va funcţiona instituţia Procurorului European, instituţie comunitară care va investiga fraudele cu fonduri europene în statele membre UE, inclusiv în România.

"Instituţia Procurorului European este prevăzută în tratatul de la Lisabona şi ea trebuia deja să fie făcută deja în 2015. Să sperăm că până la finele acestui an o să finalizăm partea legislativă şi în 2016 va fi pusă pe picioare." a declarat Macovei.

Parlamentul European a adoptat pe 29 aprilie raportul Monicăi Macovei privind propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru înfiinţarea Procurorului European.

Fostul ministru al Justiţiei a explicat că instituţia propusă de ea va fi formată dintr-un oficiu central, având în componenţă 25 de procurori europeni trimişi de statele membre UE:

"Am cerut Consiliului care ia decizia să poată aplica oricine din statele membre ca să nu ne bazăm doar pe Guverne, căci poate sunt guverne care vor trimite procurori care vor avea rolul de a opri investigaţiile, nu de a le face, deci să poată aplica şi alţii şi, de asemenea o comisie de interviuri, formată din specialişti, aşa cum se practică şi pentru judecătorii de la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxembrug, ca să asigurăm independenţa şi imparţialitatea acestor procurori", a adăugat Macovei

Europarlamentarul a mai explicat că dintre cei 25 de procurori europeni va fi ales un procuror şef: "Am solicitat că acesta să fie audiat în comisia de control buget din Parlamentul European, şi să fie un vot al Parlamentului European." a precizat fostul ministru al Justiţiei.

"Instituţia va avea un regulament de strictă şi imediată aplicare care nu va trebui transpus în legislaţia internă, ceea ce e foarte bine pentru că atunci când e vorba de transpunere, stăm foarte prost. De pildă, directiva confiscării extinse la care am fost raportor şi care e publicată în Monitorul Oficial al UE nu a fost transpusă până astăzi. Aşa că întreb din nou, dle Ponta, când aveţi de când să transpuneţi directiva confiscării extinse şi confiscării de la terţi?", a completat fostul minstru.

Potrivit Monicăi Macovei, cea de a doua componentă a procurorului european va fi formată din reţeaua de procurori naţionali:

"Nu dispare niciun procuror naţional care lucrează în dosare împotriva fraudei cu fonduri europene, doar că vor face parte din instituţia procurorului european, ceea ce le va ajuta munca în cazurile de fraude transfrontaliere cu fonduri europene.", a precizat europarlamentarul.

Macovei a mai explicat că, în astfel de cazuri de fraude transfrontaliere, la nivel central se va stabili instanţa compentenţa:

"E foarte important că instanţa competentă, Franţa, de exemplu, să recunoască automat drept probe tot ce s-a făcut în alt stat membru. În celelalte state membri se fac probele pe baza legilor ţării respective. Dacă, de exemplu, un procuror european pentru Italia cere României autorizaţie de percheziţie, ea se va da pe baza legii româneşti." a ilustrat Macovei modul în care va funcţiona instituţia Procurorului European.

Instanţa care va judeca pe fond va trebui să recunoască automat toate aceste proceduri făcute conform legislaţiei statelor unde s-au făcut actele de investigaţie, a precizat fostul ministru, adăugând că tot procurorul european este cel care îşi dă aprobarea pe închiderea dosarelor, pe înţelegerile care se fac cu cei anchetaţi - "se poate ajunge la înţelegeri, îmi dai banii, se ajunge la o pedeapsă mai mică sau astfel" a precizat fostul minstru - şi de asemenea, procurorul european de la biroul central poate interveni când un dosar stă la un procuror naţional foarte mult şi nu se întâmplă nimic.

"Sper să fie puse bazele instituţiei în 2016.", a concluzionat Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor