Monica Macovei solicită continuarea monitorizării atente a României de către Comisia Europeană

Fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, acum euro-parlamentar PDL, a spus că nu a votat la referendum duminică pentru că nu a vrut să fie părtaşă la “viclenia USL pentru a pune mâna pe toată puterea şi a distruge justiţia”. Într-un interviu acordat “Ziarului de Iaşi”, Macovei este de părere că USL a pus la cale o uriaşă fraudă, venind şi cu argument în favoarea afirmaţiei sale. “Acum ştim şi de ce Ponta nu a vrut să abroge ordonanţa de urgenţă 41, prin care a modificat legea referendumului, deşi Comisia Europeană i-a cerut în mod expres acest lucru. Nu a vrut să abroge OUG 41 pentru că prevederile ei permit fraudarea alegerilor.
Monica Macovei (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
31.07.2012

Fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, acum euro-parlamentar PDL, a spus că nu a votat la referendum duminică pentru că nu a vrut să fie părtaşă la “viclenia USL pentru a pune mâna pe toată puterea şi a distruge justiţia”. Într-un interviu acordat “Ziarului de Iaşi”, Macovei este de părere că USL a pus la cale o uriaşă fraudă, venind şi cu argument în favoarea afirmaţiei sale. “Acum ştim şi de ce Ponta nu a vrut să abroge ordonanţa de urgenţă 41, prin care a modificat legea referendumului, deşi Comisia Europeană i-a cerut în mod expres acest lucru. Nu a vrut să abroge OUG 41 pentru că prevederile ei permit fraudarea alegerilor. Şi va dau câteva exemple: Ponta şi USL au desfiinţat birourile electorale din comune, oraşe şi municipii, cu excepţia municipiului Bucureşti. Asta înseamnă că vor fi foarte greu semnalate nereguli sau ilegalităţi pe care cineva le constată, pentru că nu poţi să le ceri oamenilor să meargă până în capitala judeţului ca să facă o sesizare. Apoi, au eliminat din procesele-verbale obligativitatea scrierii numărului alegătorilor care au votat pe listele suplimentare şi al alegătorilor care au folosit urnele mobile de vot. Nu o să mai aflăm, decât după câteva luni poate, câţi au votat pe liste suplimentare, iar votul multiplu pe listele suplimentare şi prin utilizarea urnelor mobile va fi aproape imposibil de identificat. Mai mult, nici măcar nu mai trebuie scris în procesul-verbal câte ştampile au fost date fiecărei secţii de votare şi câte au dispărut. Adică, oricine poate să plece cu ştampila în buzunar, ea nu mai apare în evidenţă şi cu o ştampilă furată se pot fabrica buletine de vot. Căci, foarte important, buletinele de vot nu sunt înseriate. Şi vă mai dau un singur exemplu: nu se mai scrie în procesul-verbal nici starea sigiliului de pe urne. Asta înseamnă că de dimineaţă, de când se pune sigiliul, şi până noaptea, după închiderea votării, oricând şi oricine poate deschide urna şi să resigileze”.

Macovei spune că USL nu a pus în practică nici una dintre cerinţele Comisiei Europene. “Vă amintesc, e important ce scrie Comisia Europeană în raportul MCV: Ponta să abroge OUG 38/2012 care se referea la Curtea Constituţională şi OUG 41. Nu a făcut-o. Îi mai cerea să găsească o modalitate să-i dea afară din Parlament pe parlamentarii condamnaţi şi incompatibili. Nu l-a dat afară pe niciunul. Iar lui Antonescu îi cerea Comisia Europeană să nu graţieze pe nimeni şi să nu numească pe nimeni la conducerea parchetelor. De ce spune asta Comisia Europeană? Pentru că nu are încredere în ei”.

Europarlamentarul USL este de părere că doar sub o monitorizare atentă a Comisiei Europene, România poate rămâne pe linia de plutire. “Este nevoie de monitorizarea Comisiei Europene, cu atât mai mult acum când am văzut de ce sunt în stare Ponta şi gaşca lui. Am văzut acel acord semnat de Ponta cu nişte sindicate în care se pune la cale desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA, ANI şi CNSAS. Asta vor Ponta, Antonescu, Voiculescu – să dea o lovitură mortală justiţiei, desfiinţând toate acele instituţii care contribuie la respectarea statului de drept. Este inacceptabil. Vă amintesc că ministrul justiţiei Titus Corlăţean, în loc să-i apere pe magistraţii curajoşi care judecă dosare de corupţie cu politicieni, a cerut să fie cercetaţi disciplinar judecătorii care l-au condamnat pe Adrian Năstase la 2 ani închisoare. Astea sunt realităţi şi ne arată obiectivul USL: să scape de justiţie. Pe 12 iulie, Victor Ponta s-a angajat în faţa preşedintelui Barroso că va respecta justiţia şi legea în România. Pe 13 iulie, a semnat acest document prin care se declară de acord cu desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA, ANI şi CNSAS”.

*

Acum ştim şi de ce Ponta nu a vrut să abroge ordonanţa de urgenţă 41, prin care a modificat legea referendumului, deşi Comisia Europeană i-a cerut în mod expres acest lucru. Nu a vrut să abroge OUG 41 pentru că prevederile ei permit fraudarea alegerilor.

Cifrele oficiale, dar încă nu finale arată că referendumul nu poate fi validat, iar Traian Băsescu se va reîntoarce la Cotroceni, pentru că la urne s-au prezentat mai puţin de 50% plus unul dintre alegători.

Prezenţa la vot la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost de 46,23%, după centralizarea rezultatelor din 99,97% dintre secţiile de votare, a anunţat Biroul Electoral Central. Dintre cei care s-au prezentat la urne, 87,52% s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, iar 11,15% împotrivă. Astfel, din 8.455.336 de alegători care au votat s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui 7.400.508 votanţi, iar 943.031 împotrivă. Totodată, 111.797 voturi au fost nule, adică 1,32%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor