Moldovenii din diaspora obligaţi să procure poliţă medicală din avion. Activist: Pe spatele migranţilor v-aţi făcut burtoşi

Igor Dodon crede că acum e momentul potrivit pentru a-i disciplina pe migranţii moldoveni loviţi de urgia Covid căutând surse de venit de la cei vulnerabili, afirmă Dionis Cenuşă.
Ştefan Sârbu
29.03.2020

alte articole

Protest al diasporei moldoveneşti (facebook.com)
Ştefan Sârbu
29.03.2020

Rutele avia pentru repatrierea moldovenilor nu vor fi autorizate dacă pasagerii nu vor fi selectaţi după criteriile prioritare şi nu vor deţine poliţa medicală, a informat premierul Ion Chicu solicitând să fie creat un astfel de mecanism aplicabil şi la trecerea frontierei terestre.

Politologul Dionis Cenuşă consideră că impunerea plăţii poliţei de asigurare pentru emigranţii moldoveni reveniţi în ţară şi trataţi de sistemul medical contrazice principiului solidarităţii şi drepturilor sociale.

„Anume acestea trebuie aplicate de stat înainte de toate, nu căutarea unor surse de venit de la cei vulnerabili. Preşedintele crede că acum e momentul potrivit pentru a-i disciplina pe migranţii moldoveni loviţi de urgia Covid. Aceasta conduce la polarizarea societăţii şi discriminarea împotriva foştilor emigranţi moldoveni”, scrie analistul pe pagina sa de Facebook.

În acest context, activistul Valeriu Paşa a amintit autorităţilor de la Chişinău că „pe spatele” oamenilor din diasporă „s-au făcut burtoşi, cu scheme, cu pensionari care nu v-au luat în furci pentru că le daţi pensii mizere, cu vile şi maşini scumpe”.

„Totul din căpuşirea consumului alimentat din remitenţe! Acum le cereţi să mai cumpere şi poliţă? Aşa înţelege statul Republica Moldova să îşi ajute cetăţenii nimeriţi în dificultate. Drept din avion să îşi ia poliţă medicală (vreo 300 euro), că altfel ce? Ce mama dracului o să le faceţi? Nu o să îi trataţi de coronavirus? Mi-i ruşine”, a adăugat expertul Valeriu Paşa.

Dionis Cenuşă a ţinut să mai menţioneze că izolarea efectivă a cetăţenilor în casă, cu excepţia celor cu motive întemeiate, rămâne o prioritate. Totuşi, atunci când preşedintele etalează exclusivismul de a ieşi din casă cu familia, el de fapt promovează acelaşi comportament în rândul populaţiei.

„Ar fi mai rezonabil ca preşedintele prin propriul comportament să inspire cetăţenii să respecte regulile, nu să le încalce, inclusiv din răzbunare faţă de dublele standarde”, a concluzionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor