Moldoveni blocaţi pe Aeroportul din Paris. PAS: Guvernul R. Moldova să stabilească reguli clare privind repatrierea conaţionalilor din diaspora
alte articole
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) condamnă „modul inacceptabil” în care au fost trataţi 220 moldoveni blocaţi pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi solicită Guvernului moldovean să stabilească reguli clare cu privire la procesul de repatriere a conaţionalilor din diaspora.
Formaţiunea politică solicită executivului şi consulatelor să dea dovadă de transparenţă maximă în procesul de organizare a curselor charter, să ofere o descriere clară a paşilor care trebuie urmaţi, începând cu procedura de înregistrare pe listă, de cumpărare a biletelor şi până la plasarea în carantină a celor care ajung acasă.
Peste 200 de cetăţeni moldoveni au rămas blocaţi aproape 24 de ore în ziua de 30 martie fără mâncare şi cazare pe aeroportul din Paris, deoarece zborul care urma să ajungă la Chişinău s-a anulat „din cauza lipsei de acţiune a autorităţilor şi a neglijenţei unui grup de interese care vrea să se îmbogăţească pe seama acestei crize”.
În opinia PAS, este inadmisibil ca oamenii din diaspora să fie umiliţi acum când vor să revină acasă, aşa cum au fost umiliţi atunci când au fost determinaţi de „guvernările corupte” din trecut să părăsească Republica Moldova pentru a supravieţui.
Totodată, formaţiunea politică a ţinut să atenţioneze că din cauza lipsei de informaţie şi a confuziei, cei cu interese economice şi politice meschine pot profita de această criză. Este imperativ necesar ca Guvernul moldovean să crească numărul curselor charter, pentru a face faţă cererii, dar şi să mărească capacităţile consulatelor de a procesa solicitările cetăţenilor.
E prea uşor să se dea vina pe un agent economic neonest, susţine deputatul Dumitru Alaiba care se întreabă retoric ce a făcut statul ca să-i ajute pe cei peste 200 de cetăţeni aflaţi într-o situaţie dificilă.
„A fost cineva la ei măcar? Ambasada R. Moldova din Paris ce a făcut să ajute aceşti oameni? A fost cineva acolo cu nişte apă, cel puţin? Diplomaţii noştri sunt trimişi în misiuni prin ambasade ca să promoveze interesele ţării şi să ajute concetăţenii noştri de acolo. Nu să dădăcească şi să ofere servicii de taxi miniştrilor şi deputaţilor. Nu pentru asta se alocă bani din impozitele oamenilor”, a concluzionat parlamentarul.