Întâlnire Blinken-Lavrov. Rusia vrea "răspunsuri concrete", SUA anunţă o reacţie "rapidă şi severă" în caz de invazie în Ucraina

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Alex Edelman-Pool/Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, efectuează o vizită la Geneva pentru discuţii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, după o rundă de întâlniri bilaterale în mai multe ţări europene, în principal Germania.

Joe Biden, la conferinţa de presă ţinută după un an de mandat, a avertizat că dacă Rusia va „intra” în Ucraina, Moscova va plăti scump acest lucru. Biden a părut să facă totuşi o delimitare între "o incursiune" şi "o invazie totală", nuanţare care a generat întrebări în Ucraina.

Întrebat despre declaraţia lui Biden, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia a primit avertismente similare de cel puţin o lună.

„Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa şi, mai mult, pot contribui la destabilizarea situaţiei”, a adăugat Peskov.

Aflat la Kiev, Blinken a încercat să dea asigurări Ucrainei în privinţa sprijinului acordat de Statele Unite. Înainte de întâlnirea de joi - la Berlin - cu oficiali germani, francezi şi britanici, Blinken a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore şi ţări mici, „la fel cum nu există victime minore şi durere mică din cauza pierderii celor dragi" - o referinţă la gafele diplomatice făcute de Joe Biden la conferinţa de miercuri.