Întâlnire Blinken-Lavrov. Rusia vrea "răspunsuri concrete", SUA anunţă o reacţie "rapidă şi severă" în caz de invazie în Ucraina

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Alex Edelman-Pool/Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, efectuează o vizită la Geneva pentru discuţii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, după o rundă de întâlniri bilaterale în mai multe ţări europene, în principal Germania.

Joe Biden, la conferinţa de presă ţinută după un an de mandat, a avertizat că dacă Rusia va „intra” în Ucraina, Moscova va plăti scump acest lucru. Biden a părut să facă totuşi o delimitare între "o incursiune" şi "o invazie totală", nuanţare care a generat întrebări în Ucraina.

Întrebat despre declaraţia lui Biden, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia a primit avertismente similare de cel puţin o lună.

„Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa şi, mai mult, pot contribui la destabilizarea situaţiei”, a adăugat Peskov.

Aflat la Kiev, Blinken a încercat să dea asigurări Ucrainei în privinţa sprijinului acordat de Statele Unite. Înainte de întâlnirea de joi - la Berlin - cu oficiali germani, francezi şi britanici, Blinken a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore şi ţări mici, „la fel cum nu există victime minore şi durere mică din cauza pierderii celor dragi" - o referinţă la gafele diplomatice făcute de Joe Biden la conferinţa de miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe