O nouă şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat. Ilan Shor printre audiaţi

În timpul şedinţei de judecată de miercuri care a avut loc la Judecătoria Buiucani, magistraţii au decis prelungirea arestului preventiv a fostului premier, Vlad Filat cu încă 30 de zile.
Maria Maevschi
03.03.2016

alte articole

Vlad Filat în şedinţa de judecată (sputnik.md)
Maria Maevschi
03.03.2016

Fostul premier Vlad Filat s-a prezentat miercuri, 2 martie în faţa magistraţilor de la Judecătoria Buiucani. În timpul şedinţei de judecată a fost audiaţi mai mulţi martori, printre care şi controversatul om de afaceri, actualul primar de Orhei, Ilan Shor, informează UNIMEDIA.

Fiind primul care urma să fie audiat în dosarul lui Vlad Filat, Ilan Shor a venit la Judecătoria Buiucani cu o maşină de lux şi păzit de cinci gărzi de corp. Precizăm că în urma unui autodenunţ depus de Shor la Procuratura Generală a fost iniţiată cauza penală pe numele fostului lider PLDM, Vlad Filat, fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

În timpul şedinţei, deputaţii PLDM Maria Ciobanu, Vadim Pistrinciuc, Angel Agachii, Grigore Cobzac şi Tudor Deliu, prezenţi la Judecătoria Buiucani, au semnat o garanţie pentru Filat, care i-ar permite să fie plasat din arest preventiv în arest la domiciliu, solicitare respinsă de magistraţii Judecătorii Buiucani.

„Azi, prin intermediul avocaţilor, noi, cei cinci deputaţi din fracţiune, am depus o garanţie personală privind schimbarea măsurii preventive de arest. Considerăm că arestul preventiv este îndelungat, fără nicio motivaţie, nimic nou nu apare. Noi am utilizat acest drept legal şi sperăm ca instanţa să ţină cont de acest lucru. Am motivat această cerere, a fost şi una juridică, Vlad Filat nu reprezintă pericol public. Personal nu cred în eliberare, pentru că avem ce avem”, a menţionat Pistrinciuc, conform Privesc.eu.

La şedinţa de astăzi, apărătorii lui Filat au cerut recuzarea procurorului care instrumentează cazul, Adriana Beţişor. Solicitarea avocatului, Igor Popa a fost însă respinsă de judecători.

După audierea primarului de Orhei, Ilan Shor şi Vlad Filat au ieşit din sala de judecată. Fostul prim-ministru a declarat pentru presă, că Shor a spus „minciuni, încă o dată minciuni”, în timp ce omul de afaceri s-a abţinut de la comentarii, menţionând că „astăzi nu facem declaraţii”.

Notabil este faptul că, aflaţi la Chişinău în perioada 22-23 februarie, co-raportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jonásson au vizitat şi Penitenciarul Nr. 13 în care este deţinut în prezent Vlad Filat. Aceştia au ţinut să menţioneze că şedinţele de judecată în dosarul lui Filat ar trebui să se desfăşoare în prezenţa presei, întrucât este unul de interes public, lucru cerut, de fapt, şi de avocaţii fostului prim-ministru.

Precizăm că Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie, după ce deputaţii din Parlament i-au ridicată imunitatea la cererea procurorului general, Corneliu Gurin, în baza autodenunţului primarului oraşului Orhei, Ilan Shor - care susţine că i-a oferit mită în valoare de 250 de milioane de dolari -, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, precum şi de implicare în cunoscutul "jaf al secolului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor