Moldova a trecut la ora de iarna
In noaptea de sambata spre duminica, Moldova, la fel ca si celelalte tari europene, a trecut la ora de iarna. Astfel ora 4:00 a devenit 3:00, iar astazi ne putem bucura de cea mai lunga zi din an.
Chiar si Transnistria a trecut la ora de iarna, desi initial se anunta ca nu va trece, caci, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, s-a razgandit si a dispus mutarea acelor ceasornicelor cu o ora in urma.
Traditia mutarii acelor ceasornicului are putin peste un secol. In prezent, aproximativ 110 tari urmeaza aceasta traditie.
Pentru prima data, metoda trecerii la timpul de vara si de iarna a fost aplicata in Marea Britanie in 1908. Ideea britanicilor nu si-a gasit imediat adepti.
In SUA a inceput sa fie aplicata din 1918, iar in Uniunea Sovietica - din anul 1981.
La ora actuala, in emisfera nordica acele ceasului sunt mutate in SUA, Canada, statele din Europa. In emisfera sudica - Australia, Noua Zeelanda, Paraguay, Brazilia, Chile trec la ora de iarna.
Adeptii acestei traditii considera ca utilizarea eficienta a luminii naturale contribuie la economisirea resurselor energetice.
Potrivit publika.TV, medicii sunt de parere ca "mutarea acelor ceasornicului" are un efect negativ asupra sanatatii. A fost descoperita chiar o boala noua - desincronoza - care genereaza depresii, crize de hipertonie si infarct. In unele state europene au fost initiate discutii despre anularea trecerii la ora de vara si de iarna. Mai mult, parlamentele mai multor tari au primit spre examinare proiecte de lege, dar acestea au fost respinse.