Rusia susţine că a arestat sabotori ucraineni ce plănuiau un atac în Crimeea

Serviciul de securitate al Rusiei a arestat mai multe persoane în Sevastopol, suspectându-i că sunt sabotori care lucrează pentru serviciul de informaţii militar al Ucrainei. Kievul a respins acuzaţiile conform cărora grupul ucrainean ar fi plănuit să atace ţinte ale infrastructurii.
Soldaţi ruşi în Crimeea.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)

“Am arestat membrii unui grup de sabotori şi terorişti ce aparţin serviciului principal de informaţii al Ministerului Apărării ucrainean”, a susţinut Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) într-o declaraţie. Potrivit acestuia, “Grupul a urmărit să desfăşoare acte de sabotaj la unele ţinte ale infrastructurii militare şi publice”, suspecţii deţinând “dispozitive explozive puternice, arme şi muniţii”, precum şi echipament de comunicaţii.

Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014 pe fondul unor critici puternice din partea comunităţii internaţionale. Anexarea a fost urmată de mai multe seturi de sancţiuni aplicate împotriva Rusiei de către UE şi SUA.

Kremlinul acuză

În luna august, Moscova a declarat că un grup de 20 de sabotori au fost descoperiţi încărcând explozibili şi arme dintr-o ascunzătoare situată în apropierea oraşului Armiansk din nordul peninsulei Crimeea, la graniţa cu Ucraina. Un ofiţer FSB şi un presupus sabotor, aparent, au fost ucişi într-un schimb de focuri. Moscova a declarat că la faţa locului au fost confiscate 20 de dispozitive explozibile, echivalentul a peste 40 kg de TNT, precum şi muniţii, proiectile şi alte arme folosite de forţele speciale ale armatei Ucrainei.

La momentul respectiv, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că autorităţile ucrainene au “recurs la practicarea terorismului în loc să găsească o soluţie paşnică la criză”, adăugând că preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au fost anunţaţi în legătură cu ceea ce el a numit a fi o “provocare grosolană” orchestrată de Kiev.

Kievul respinge acuzaţiile

Kievul a respins cele mai recente acuzaţii ca fiind “fantezii” inventate de Moscova pentru a-şi justifica comasarea militară în regiune.

“Aceste informaţii despre presupusa arestare a unor sabotori ucraineni sunt complet false”, a declarat un purtător de cuvânt al operaţiunii ucrainene împotriva rebelilor separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, Andrei Lisenko. “Nimeni nu a arestat vreun soldat ucrainean în Crimeea”.

Kievul este implicat într-un conflict separatist în regiunile estice ucrainene Lugansk şi Doneţk începând din aprilie 2014. Conflictul a provocat până acum aproximativ 10.000 de victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe