Moartea lui Al-Awlaki nu inseamna sfarsitul Al-Qaeda

Anwar al-Awlaki, un lider Al-Qaeda nascut in SUA si vorbitor de limba engleza, a fost ucis intr-un atac aerian in Yemen.
Anwar al-Awlaki văzut într-o imagine dintr-un video lansat in octombrie 2010 (AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP)
Jack Phillips
03.10.2011

Anwar al-Awlaki, un lider Al-Qaeda nascut in SUA si vorbitor de limba engleza, a fost ucis intr-un atac aerian in Yemen, moartea sa fiind salutata ca o lovitura majora impotriva retelei teroriste globale. Cu toate acestea, dupa cum unii analisti pun problema, acesta nu e sfarsitul Al-Qaeda.

Al-Awlaki a fost considerat un propagandist de top pentru filiala organizatiei teroriste Al-Qaeda din Peninsula Arabica (AQAP) si un recrutor eficace. De asemenea, el a fost redactor al publicatiei jihadista Inspire.

Moartea lui este considerata cea mai importanta de cand Osama bin Laden a fost ucis la inceputul lunii mai.

Al-Awlaki a devenit o prioritate pentru CIA dupa ce a considerat ca el are legatura cu impuscaturile din Fort Hood si cu bombardamentul nereusit asupra unui avion de Craciun, care a avut loc anul trecut.

Al-Awlaki s-a nascut in New Mexico in 1971 intr-o familie de imigranti yemeniti si putea vorbi fluent limba engleza si araba. El a fost imam la mai multe moschei din Statele Unite si in mod frecvent a calatorit catre Yemen si inapoi, inainte sa-si fixeze resedinta permanenta. El era cautat in Yemen si Statele Unite pentru implicarea sa in cateva atacuri teroriste.

Presedintele Barack Obama, intr-o adresa emisa vineri, dupa moartea sa, a declarat ca moartea lui "marcheaza o alta piatra de hotar in efortul mai larg de a invinge Al-Qaeda si afiliatii sai", in timp ce organizatia "ramane o organizatie terorista periculoasa, desi slabita."

Moartea lui "este extrem de semnificativa", a declarat Mark Fallon, fostul comandant al fortelor de atac USS Cole din Yemen, potrivit Consiliului pentru Relatii Externe.

"El a constituit, probabil, cea mai periculoasa amenintare pentru Statele Unite din cauza urmarilor pe care le-a atras, atat in Statele Unite cat si in Marea Britanie", a declarat Fallon.

Dar, asa cum a relatat Bruce Riedel, un coleg senior de politica externa de la Brookings, el nu a fost un agent principal in AQAP, deoarece aceste roluri au apartinut altor figuri mai evazive.

Moartea lui nu va fi probabil un factor de descurajare major pentru operatiuni, pe masura ce fortele presedintelui Ali Abdullah Saleh se lupta cu luptatorii care sprijina protestatarii ce demonstreaza in capitala Sanaa de peste 6 luni.

"Cu cat Saleh incearca mai mult sa se mentina la putere, cu atat Yemenul va deveni mai haotic", aspect ce va destabiliza si mai mult securitatea tarii impotriva atacurilor AQAP, scrie Riedel.

In ultimele cateva luni, AQAP si militantii au preluat mai multe orase din sudul Yemenului, cea mai saraca tara din lumea araba, din cauza unei brese de securitate lasata de luptele din nord.

Riedel scrie: "Cu cat devine Yemenul mai fragmentat, cu atat mai multe beneficii are AQAP, deoarece o fragmentare a legii si ordinii ii permite sa opereze si sa recruteze mai usor".

Al-Awlaki "a murit, dar AQAP este inca in viata", a adaugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor