Moara lui Assan – o miză imobiliară de 46 de milioane de euro
Monumentul istoric „Moara lui Assan” din Bucureşti a luat din nou foc, iar cei care au urmărit, în ultimii ani, evoluţia acestui caz nu au cum să nu se gândească la faptul că terenul pe care se află monumentul are circa 4,6 hectare, într-o zonă în care terenurile se vând cu 1.000 euro/mp. Terenul ar valora, deci, 46 de milioane de euro, conform expertului imobiliar Radu Zilişteanu.
Numai că „Moara lui Assan” este un monument istoric de clasă B, fiind primul imobil industrial din Bucureşti, iar monumentele istorice nu pot fi dărâmate, ceea ce împiedică dezvoltarea imobiliară a zonei.
“Moara lui Assan”, construită în anul 1853, este prima moară cu aburi din România, fiind întemeiată de negustorii Gheorghe Assan (1821–1866) şi Ioan Martinovici (1820–1882). Moara se află în Bucureşti, în zona Obor-Lizeanu, iar în prezent se află într-un stadiu avansat de degradare. Moara lui Assan este clasificată în evidenţele Ministerului Culturii şi Cultelor ca fiind monument istoric de valoare naţională şi face parte din patrimoniul industrial.
Recent, ansamblul de clădiri a suferit două distrugeri semnificative: în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii şi în ianuarie 2012, prăbuşirea acoperişului şi a unui perete din corpul principal ca urmare a furturilor susţinute de materiale din structura de rezistenţă a clădirii, posibile din cauza faptului că situl nu este supravegheat.
Atât Primăria Capitalei, cât şi Ministerul Culturii au făcut plângeri penale, în mai multe rânduri, împotriva proprietarilor pentru începerea demolării monumentului istoric, însă Parchetul a decis neînceperea urmăririi penale.
În urma verificărilor s-a constatat că ansamblul a fost proprietatea S.C. Solaris S.A., societate declarată falimentară şi aflată în procedura de lichidare judiciară, prin lichidatorul judiciar S.C. IPCMG REFAL S.A., care a preluat în administrare toate bunurile mobile şi imobile ale fostului proprietar. Cu toate acestea, Adunarea Creditorilor a hotărât să nu finanţeze cheltuieli de pază şi protecţie cu firme specializate, optându-se pentru asigurarea acestor servicii cu salariaţi ai fostei S.C. Solaris SA care nu aveau nici pregătirea şi nici suportul logistic necesar.
În aceste condiţii, Primăria Municipiului Bucureşti a sesizat încă din 2005 organele de urmărire penală respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în vederea dispunerii începerii urmăririi penale împotriva celor ce se fac vinovaţi de desfiinţarea ilegală a monumentului istoric de valoare naţională – Moara Assan.
Având în vedere incendiul din data 13 spre 14 mai 2008, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au efectuat noi verificări, în urma cărora au constatat că un corp de clădire situat în sudul incintei ansamblului monument istoric de valoare naţională – Moara Assan a fost afectat de acesta prin distrugerea unor elemente componente. Altfel spus, a fost „ajutat” să se prăbuşească.
Mulţi sunt de părere că situaţia stă la fel şi acum, interesul dezvoltatorilor imobiliari fiind ca „Moara lui Assan” să cadă de la sine, dacă despre demolare nu poate fi vorba ţinând cont că avem de-a face cu un monument istoric... În joc sunt 47 de milioane de euro la „prima strigare”, adică numai terenul, fără viitoarele (preconizate) construcţii de lux care ar urma să se ridice în zonă.