Misterul care inconjura o supernova chinezeasca a fost rezolvat de NASA

Un antic fenomen ceresc observat de astronomi chinezi cu 2 milenii in urma a fost explicat de NASA
Vedere formata din mai multe lungimi de unde a stelei RCW 86, provenita de la patru telescopuri diferie, infatisand ramasiele celui mai vechi supernove cunoscute de omenire, documentata in anul 185 d.C. (NASA / ESA / JPL-Caltech / UCLA / CXC / SAO)
Cassie Ryan & Stephanie Lam
27.10.2011

Un antic eveniment ceresc observat de astronomii chinezi cu aproape 2 milenii in urma a fost explicata folosind telescopul spatial Spitzer al NASA si WISE, un telescop spatial in infrarosu.

Oamenii de stiinta din anii ’60 au identificat fenomenul ca fiind prima supernova din istorie, dar ramasitele sale sferice sunt mult mai mari decat era de asteptat.

Ramasitele exploziei sunt cunoscute ca si corpul cosmic RCW 86 si sunt localizate la aproximativ 8000 de ani lumina. Supernova a aparut intr-o cavitate goala, emitand materie mult mai departe si mai rapid decat este normal.

„Aceste ramasite ale supernovei s-au marit foarte mult si foarte repede”, a declarat cercetatorul Brian J. Williams de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, intr-un comunicat de presa.

„Este de doua pana la trei ori mai mare decat ne-am fi asteptat de la o supernova care a fost vazuta explodand acum aproape 2000 de ani. Acum, in sfarsit, am reusit sa identificam si cauza.”

Explozia a fost descrisa ca o „stea musafir” de catre chinezi in anul 185 A.D. Potrivit cartii istoriei Dinastiei Han, scrisa in anul 445 A.D., supernova a fost vazuta in luna octombrie (a calendarului chinez) a acelui an, si a ramas pe cer pana in luna iunie a anului urmator.

Despre aceasta stea se spune ca ar fi avut 5 culori, iar prezicatorii viitorului au vazut-o ca un semn prevestitor de razboi. Ulterior, a fost asociata cu un razboi care a izbucnit in anul 189 i.C. provocand mii de morti.

Noul studiu, publicat online in Jurnalul de Astrofizica, arata ca este o supernova de tipul Ia, produsa de distrugerea unei stele pitice albe.

„O stea pitica alba este precum cenusa provenita de la un incendiu stins”, declara Williams. „Daca se toarna benzina pe ea, va exploda.”

Aceasta este prima data cand astronomii au determinat ca steaua pitica alba poate dezvolta o cavitate inainte de a exploda.

Se considera ca RCW 86 a fost produs de o explozie puternica a nucleului unei supernove, dar folosind date cu raze X de la Observatorul Chandra al NASA si date de la Observatorul XMM Newton al Agentiei Spatiale Europene, s-a descoperit ca obiectul este un eveniment de tip Ia.

„Astronomii moderni au aflat secretul unui mister cosmic vechi de doua milenii doar pentru a mai descoperi unul”, a precizat Bill Danchi, la sediul NASA din Washington DC in comunicat.

„Acum, avand mai multe observatoare care ne ajuta sa ne extindem simturile in spatiu, putem aprecia pe deplin fizica remarcabila din spatele agoniei acestei stele, dar suntem in continuare uimiti de cosmos, la fel ca vechii astronomi.”

In afara de RCW86, Cartea perioadei Han tarzii, a mai mentionat si alte stele de acest fel, cea mai timpurie fiind in anul 55 i.C. Cartea perioadei Han tarzii este a treia din cele 24 de Istorii, o colectie oficiala de carti istorice chineze.

Prima mentionare oficiala a unei astfel de stele a fost inregistrata in Insemnarile Marelui Istoric, scrisa in anul 91 d.C. Prima inregistrare oficiala a faptului ca o astfel de stea a fost vazuta este in Cartea perioadei Han, care a fost scrisa in anul 82 d.C. Potrivit acestei carti, o stea de acest fel a aparut in anul 134 i.C., considerandu-se ca a avut legatura cu un razboi care s-a intamplat un an mai tarziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor