Mişcarea Antimafie susţine că organizatorii referendumurilor din Găgăuzia sunt PCRM, PLDM şi PDM
"Organizatorii şi susţinătorii referendumurilor din Găgăuzia, de pe data de 2 februarie 2014, sunt atât comuniştii, cât şi reprezentanţii politici din regiune ai Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidului Democrat din Moldova (PDM)", afirmă preşedintele Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu.
Liderul formaţiunii a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă, că săptămâna trecută PLDM şi PDM au acuzat că în spatele referendumului ar sta doar comuniştii, susţinuţi de socialişti. "Adevărul este că atât PLDM, cât şi PDM nu doresc ca opinia publică să ştie că, de fapt, reprezentanţii lor de la Comrat, care au scos lumea în stradă pe 3 noiembrie 2013 la protestul pro-european, au organizat şi referendumul de pe 2 februarie", a explicat Mocanu.
Potrivit lui, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, care "deţine întreg controlul asupra comerţului de la Comrat", este reprezentantul PDM. Petru Vlah, al doilea susţinător al referendumului, este preşedintele organizaţiei teritoriale a PLDM din Găgăuzia. "La Comrat s-a adunat o gaşcă de criminali care sunt mână în mână cu cei de la Chişinău, iar practicile utilizate în regiune nu diferă prea mult de cele de la Chişinău", consideră Sergiu Mocanu.
El susţine că la înţelegerea privind organizarea referendumului s-a ajuns în cadrul unei întâlniri pe data de 15 ianuarie într-un bar din Vulcăneşti, la care au participat deputatul PLDM, Petru Vlah, preşedintele raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev, deputaţii PCRM, Irina Vlah şi Oleg Garizan. "Despre acţiunilor lor au ştiut preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov şi liderii partidelor de coaliţie", a spus Mocanu, care a precizat că în scurt timp pe internet va apărea o înregistrare video de la acea întâlnire. Potrivit lui, referendumurile au fost organizate pentru a acoperi fărădelegile din regiune.
"Găgăuzia nu este o zonă separatistă a Republicii Moldova, dar una de dezmăţ criminal, aşa cum este de fapt şi în perimetrul Pieţei Marii Adunări Naţionale. Prin urmare, aşa-numitele referendumuri au fost organizate pentru ca populaţia să nu-i alunge cu furcile de la conducere pentru ilegalităţile care se comit la Comrat. În ultimii ani la Comrat au fost încălcate practic toate legile din Republica Moldova, în special Codul Fiscal. Practicile fiscale din zonă sunt croite după interesele clanurilor mafiote din regiune", a precizat Sergiu Mocanu.
În opinia lui, dosarele intentate de către Procuratura Generală pe marginea referendumurilor au fost iniţiate de ochii lumii. "Procuratura Generală este un instrument de manipulare politică. Ea nu va face absolut nimic cu cele două dosare şi nimeni nu va fi tras la răspundere", a spus Mocanu.