Mişa pune capăt suspansului. "Revoluţia fiscală" va deveni realitate curând

După două amânări succesive şi o mulţime de critici - ultimele chiar din partea Gabrielei Firea - PSD a decis, finalmente, să adopte ordonanţa privind noile prevederi fiscale. Ce ne aşteaptă? Potrivit Consiliului Fiscal, o pierdere de 5,2 miliarde de lei la buget şi depăşirea limitei asumate de deficit bugetar.
Ana Ion
06.11.2017

alte articole

Ionuţ Mişa (cetateanul.net)
Ana Ion
06.11.2017

Ordonanţa de urgenţă care va transpune în realitate "revoluţia fiscală", inclusiv transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajaţi, va intra miercuri în şedinţa de Guvern, a anunţat, luni, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, precizând că actul normativ are toate avizele. Anunţul lui Mişa vine după două amânări succesive ale ordonanţei, pe fundalul valurior de critici venite dinspre sindicate, patronate, societate civilă, preşedinte, şi, surpriză, din partea primarilor (inclusiv PSD, inclusiv Firea) care au reclamat că veniturile municipale vor scădea.

Întrebat de ziarişti dacă această ordonanţă va include şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Ionuţ Mişa a răspuns: "Dacă aţi citit ordonanţa automat înţelegeţi că e şi cu transferul contribuţiilor", relatează Hotnews.

Ministrul a mai precizat că a avut o "discuţie" cu premierul Mihai Tudose, care la rândul lui "a purtat o discuţie la partid" şi s-a decis că "miercuri (ordonanţa) intră în şedinţa de guvern".

Solicitat să comenteze faptul că premierul Mihai Tudose declara în dimineaţa zilei de luni că nu crede că în şedinţa de miercuri va intra şi "trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat", Mişa a răspuns: "Nu stiu declaraţia premierului de azi dimineaţă".

"Dânsul (premierul) mi-a spus că a avut o discuţie şi la nivelul partidului şi miercuri va intra în şedinţa de guvern", a subliniat Ionuţ Mişa.

Ministrul de Finanţe a mai fost întrebat dacă decizia a fost luată la partid sau la guvern. "Asta o să îl întrebaţi dvs pe premier", a răspuns Mişa, precizând totuşi că la şedinţa de luni au participat, alături de el, premierul Mihai Tudose, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu.

Reamintim că Guvernul urma să se reunească luni în şedinţă extraordinară pentru adoptarea OUG prin care Codul Fiscal se modifica radical: contribuţiile trec în sarcina angajatului, angajatorii plătesc o nouă taxă de solidaritate, impozitul pe venit scade de la 16% la 10% iar firmele cu afaceri de până la un milion de euro vor plăti taxă pe cifra de afaceri, nu fără profit, ceea ce ar putea lăsa fără mare parte din sursă de finanţare numeroase cauze sociale.

Şedinţa a fost însă amînată, pentru a doua oară consecutiv, motivaţia fiind că nu au fost primite toate avizele necesare. Amânările au loc în contextul în care mediul privat, societatea civilă şi sindicatele au criticat dur modificările propuse de Guvern, blocurile sindicale mergând până la a cere demisia ministrului Muncii şi la a ameninţa cu grevă generală la nivel naţional.

La rândul său, preşedintele Iohannis a criticat şi el în termeni acizi “mega ţopăiala fiscal-bugetară” pregătită de Coaliţia PSD-ALDE şi Guvern, arătând că este "caraghios" că această "revoluţie fiscală" aduce 3 lei în plus la salariul mediu.

Mai amintim în context că, potrivit Consiliului Fiscal care a avizat negativ proiectul Finanţelor de modificare a Codului Fiscal, faimoasa "revoluţie fiscală" prin care PSD-ul a reuşit să îşi pună în cap şi sindicate, şi patronat şi societate civilă ar urma să producă o pierdere de 5,2 miliarde de lei la buget, iar deficitul ar sări de limita de 3% asumată de România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor