Mircea Diaconu s-a prezentat la audieri la Parchetul ICCJ

Fostul ministru liber al Culturii, actorul Mircea Diaconu, a fost audiat marţi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), privind acuzaţiile ce i se aduc în contextul încheierii, în calitate de director de teatru, a unor contracte cu soţia sa.
Mircea Diaconu (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Epoch Times România
06.11.2012

Fostul ministru liber al Culturii, actorul Mircea Diaconu, a fost audiat marţi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), privind acuzaţiile care i se aduc în contextul încheierii, în calitate de director de teatru, a unor contracte cu soţia sa.

Mircea Diaconu a fost audiat la Parchet ICCJ circa o oră, iar la ieşire a precizat presei că procurorii nu urmăresc vreun prejudiciu, ci doar conflictul de interese.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Mircea Diaconul pentru ca acesta s-ar afla în conflict de interese. Investigatorii au extins cercetările în cazul fostului ministru al Culturii, Mircea Diaconu, care era senator la momentul declanşării anchetei, şi au început urmărirea penală împotriva sa pentru că se presupune ca, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-ar fi ajutat soţia, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, să primească anumite contracte.

Inspectorii ANI au sesizat în 2011 Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti.

ANI a reclamat şi un posibil conflict de interese în sensul că senatorul, din poziţia de director al teatrului, ar fi promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând astfel ”în mod direct un folos material pentru soţia sa”, au remarcat procurorii.

Din cauza acestor învinuiri, procurorii au dispus, în 4 ianuarie 2012, începerea urmăririi penale împotriva lui Mircea Diaconu. Conform procurorilor, după o primă audiere a senatorului, s-au obţinut "mai multe elemente de fapt care servesc la constatarea existenţei infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală, dar şi a existenţei altor infracţiuni de conflict de interese".

"Astfel, în calitatea sa de director al unui teatru din Bucureşti, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor - scenografie, de drepturi conexe) între instituţia pe care o conducea şi regizorul Diana Maria Diaconu soţia sa", au notat procurorii.

În data de 18 iunie, Mircea Diaconu a luat la cunoştinţă de extinderea cercetărilor în cazul său şi în consecinţă a doua zi şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Cuţurii. Demisia sa a survenit hotărârii irevocabile a ICCJ, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil, deoarece a fost simultan director al Teatrului Nottara şi senator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor