Mircea Diaconu demisionează din PNL şi doreşte să candideze ca independent la europarlamentare

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Epoch Times România)

"Am decis să-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Încerc să strâng în cinci zile cele 100.000 de semnături de susţinere pentru a-mi putea depune candidatura şi pentru ca ANI să o poată contesta. Mai departe, cum va dori naţiunea, a afirmat miercuri actorul Mircea Diaconu, vicepreşedinte PNL, când a demisionat din partid.

Pe numele său, Mircea Diaconu are o decizie definitivă de incompatibilitate care nu îi permite să ocupe o funcţie publică timp de trei ani. Drept urmare, PNL a retras marţi numele lui Mircea Diaconu de pe lista candidaţilor liberali la alegerile europarlamentare.

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a explicat marţi că motivul pentru care Mircea Diaconu a fost retras de pe listă, este sentinţa de incompatibilitate emisă de ICCJ pe numele acestuia şi poziţia exprimată de ANI in acest sens.

"S-a dat un vot. S-a prezentat situaţia. Am luat act de comunicatul ANI şi de sentinţa ICCJ. A fost un vot, un vot secret. 39 de colegi s-au pronunţat pentru retragerea lui Mircea Diaconu din listă, 18 pentru menţinerea sa", a declarat Antonescu.

BPN al PNL a hotărât ca pe lista liberală pentru alegerile europarlamentare, locul lui Mircea Diaconu să fie ocupat de Eduard Hellvig, acesta fiind următorul înscris pe listă.

Crin Antonescu a declarat luni că în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL de marţi urma sa fie stabilită lista finală de candidaţi pentru Parlamentul European, anunţând, totodată, că este posibil să fie retras numele lui Mircea Diaconu de pe listă.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au achitat recent pe Mircea Diaconu în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, instanţa hotărând ca acesta să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.

ANI a afirmat, ulterior, că decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care Mircea Diaconu a fost achitat pentru conflict de interese, "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".