"Minţiţi - NU SUNT BANI!" - Legea Pensiilor, adoptată pe repede înainte de deputaţi. Şedinţă cu acuzaţii şi ironii

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru

Deputaţii au dezbătut luni, într-o şedinţă cu scântei, controversata Lege a Pensiilor. Adoptată săptămâna trecută pe repede înainte de Senat, legea a intrat astăzi în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor din Parlament, unde a luat aviz favorabil, după discuţii tensionate.

Actul normativ a fost adoptat cu 199 voturi "pentru", 39 voturi "contra", 17 abţineri, nu votez - 1.

Proiecutul de lege a fost prezentat de ministrul Muncii, care a cerut votarea proiectului.

"Noua lege are două elemente importante, contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem astfel încât la muncă egală să avem venituri egale la pensie. Cred că e important ca fiecare dintre noi astăzi, în ceea ce priveşte acest proiect de lege, să arătăm că suntem o echipă şi să adoptăm acest act normativ în procedură de urgenţă şi la timp pentru a fi gata cu reforma, astfel încât Comsia Europeană să elimine acel 8,4% care ar fi îngheţat pensiile românilor", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Raportul Comisiei de Muncă a fost prezentat de social-democratul Adrian Solomon care a ţinut să ironizeze Opoziţia pe motiv că a făcut efortul să depună amendamente deşi ştia că vor fi respinse. El a propus ca timp de dezbateri 10 minute de grup parlamentar.

AUR a luat cuvântul prin Antonio Andruşceac, care a acuzat că inechităţile legate de pensii nu vor fi eliminate ci, dimpotrivă, adâncite, şi a criticat timpul foarte scurt alocat pentru depunerea de amendamente şi dezbateri.

"Cum putem crede că lucrurile pe care le-aţi propus vor fi duse la bun sfârşit când nu aţi reuşit să ne spuneţi care e sursa bugetară", a întrebat Andruşceac.

În discuţii a intervenit preşedintele de şedinţă, pesedistul Dan Suciu, care a susţinut că au fost alocate trei zile pentru amendamente şi s-au depus 400.

"E o minciună, această nouă lege e o minciună cap coadă, pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii. Mi-au scris mulţi pensionari, printre ei doamna Doina din Oradea, care a citit fosta lege şi a calculat că punctul ei de pensie trebuia să fie de 2.000 de lei. Între timp, inflaţia i-a mâncat 30% din pensie", a declarat deputatul USR Cristian Seidler, potrivit căruia guvernul nu are bani la buget pentru creşterea pensiilor.

"Minciuna că această nouă lege elimină inechităţile o spune şi BNS, această lege creează inechitate legat de contributivitate. În plus, există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru următorii 40 de ani. USR îşi doreşte creşteri de pensii dar spunem nu acestei minciuni bugeare şi haosului pe care îl creaţi. Citez dintr-un coleg de-al dvs. de la PSD care a spus azi în comisie despre lege: e o tâmpenie, dar o votăm oricum", a adăugat Cristian Seidler.

UDMR a susţinut că o pătrime din populaţia României va beneficia de lege, a criticat faptul că amendamentele nu au fost adoptate şi a cerut modificări pentru ca legea să lucreze mult mai bine în viitor.

La pupitru a venit şi Violeta Alexandru, din partea partidului Forţa Dreptei, care a criticat dur legea.

"În ultimele săptămâni s-a simţit un haos într-o chestiune care trebuia explicată de factorul decizional ori de câte ori era nevoie. O serie de oameni care au fost în grupe nu mai sunt, nevăzătorii mă caută pe mine, vă caută pe voi, ceea ce vă arată ceva... Unul dintre cele mai importante subiecte de reformă anunţat de atâţia ani şi care trebuia dezbătut şi să fie un subiect de mare claritate pentru toţi pensionarii a ajuns să fie un haos. Unu la mână pentru că nu sunt bani la buget (...) Cred că avem o problemă în acest moment, de neseriozitate", a declarat Violeta Alexandru.

Liberalii şi-au exprimat prin reprezentantul lor susţinerea pentru lege şi au acuzat Opoziţia că face "zgomot".

PSD a fost reprezentat de fostul ministru al Muncii Marius Budăi care, aşa cum era de aşteptat, a lăudat proiectul de act normativ. El a început prin a-i ironiza pe Violeta Alexandru şi pe parlamentarii USR, şi, în genere, pe cei care au criticat faptul că legea e adoptată pe repede înainte. Mai mult, a cerut aplauze pentru Olguţa Vasilescu, pe motiv că legea s-a dezbătut pe vremea ei.

"Această lege vine din esenţa Legii 127, o lege dezbătută timp de doi ani şi ceva", a susţinut Budăi.

Dezbaterile au continuat pe repede înainte, articolele fiind adoptate în calupuri de câte 50.

Amendamentele aduse de partidele din afara coaliţiei, inclusiv articolul propus de UDMR în favoarea mamelor, au fost respinse. Merită remarcat că la amendamentele cu mare impact emoţional/electoral majoritatea voturilor au fost pentru abţinere, nu respingere, astfel încât partidele la putere să nu fie acuzate că au votat contra unor prevederi benefice pentru români.

Vă rugăm să urmăriţi şi materialul video.