Ministrul ungar de Externe despre Ponta: "Premierul român s-a prins într-o spirală a minciunilor"

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe
Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Pe fundalul tensionării relaţiilor dintre România şi Ungaria, în urma unor declaraţii inflamatorii ale premierul Ponta, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a opinat, în cadrul unui interviu, că "anumiţi lideri politici români sunt foarte frustraţi", precizând că, în ultima vreme, "autoritatea premierului Victor Ponta a fost puternic zdruncinată", relatează B1 TV.

Şeful diplomaţiei ungare a mai adăugat că "un politician european civilizat în secolul al XXI-lea nu spune lucruri pe care le-a spus Victor Ponta".

"Este clar că anumiţi lideri politici români sunt foarte frustraţi. Aceasta poate avea două cauze. Politica internă românească nu este vestită pentru stabilitate, iar autoritatea şi poziţia primului ministru s-au zdruncinat foarte mult în ultima perioadă. Pe de altă parte, simt şi ei că e un test venit brusc (imigranţii - n.r.) din punct de vedere al aderării la spaţiul Schengen. Dacă eşuează aici, acest lucru poate decala aderarea cu mai mulţi ani. De aceea îşi varsă furia pe Ungaria. Un politician european civilizat, în secolul al XXI-lea, nu spune lucruri pe care le-a spus Victor Ponta. Sâmbătă credeam că mai jos decât cancelarul Fayman nu poate ajunge un politician european pe tema imigraţiei, dar Ponta a reuşit, destul de repede. Premierul român s-a prins într-o spirală a minciunilor, iar acum duce mai departe ceea ce a început acum câteva zile. De aceea noi am vrut să înmânăm o notă de protest către MAE român, dar au refuzat acest lucru, ceea ce este un gest cel puţin neobişnuit între două ţări vecine", a declarat Peter Szijjarto, într-un interviu pentru cotidianul ungar „Magyar Idok'', preluat de digi 24.

Ministrul ungar de Externe a mai afirmat că atitudinea lui Ponta arată că acesta lucrează la obstrucţionarea relaţiilor politice dintre cele două ţări.

"Pentru Ungaria, România este partener strategic sau ar trebui să fie. După Germania, România este ţara către care Ungaria are cele mai mari exporturi. Ceea ce văd acum este că primul ministru român lucrează la obstrucţionarea relaţiilor politice. Ceea ce este o mare problemă, contrară intereselor Ungariei şi României deopotrivă. Ca să nu mai vorbim de cele ale maghiarilor din România", a declarat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Reamintim că relaţiile Budapesta-Bucureşti au devenit deosebit de tensionate în ultimele zile, după ce premierul Ponta a acuzat luni Ungaria de xenofobie, afirmând că autorităţile de la Budapesta îi tratează pe refugiaţi "cu bâta şi înseriat".

În replică la declaraţia premierului, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, i-a cerut lui Victor Ponta să înceteze să mai "lanseze minciuni la adresa Ungariei", adăugând că probabil crizele politice interne care au zguduit poziţia lui Victor Ponta îl fac pe acesta să facă declaraţii "extremiste şi mincinoase".

Ponta şi-a continuat atacurile pe Facebook şi la Antena 3, unde a afirmat că "unii oficiali maghiari ar trebui să-i ţinem după gard să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa şi să spună lucruri ciudate".

Miercuri, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe din România l-au convocat pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, pentru a-i transmite nemulţumirea părţii române referitoare la declaraţiile ministrului de Externe ungar, şi tot în aceeaşi zi, premierul Ponta a lansat noi atacuri la adresa Ungariei. Abordând problema refugiaţilor, premierul român a afirmat că metode precum "câini de pază, garduri electrificate şi armată", folosite de maghiari pentru a opri intrarea refugiaţilor, sunt de acum 100 de ani şi este o ruşine pentru Europa secolului al XXI-lea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne