Ministrul spaniol de externe se oferă să explice costurile secesiunii în legislativul catalan (revista presei spaniole)
alte articole
Referendumul din Crimeea, plănuit pentru 16 martie, apare vineri pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, alături de măsurile ce ar putea fi cuprinse de reforma fiscală din Spania. Informaţii despre situaţia din Catalonia şi presupusa vizită a ministrului spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, care ar urma să explice costurile secesiunii în legislativul local se află de asemenea în prim planul cotidienelor centrale.
Referendumul din Crimeea declanşează o escaladare militară a situaţiei din regiune. Cotidianul El Pais observă că Rusia a trimis 8.000 de soldaţi, în vreme ce SUA au trimis avioane de vânătoare în regiune, iar Kievul a anunţat crearea unei miliţii formate din 60.000 de membri.
Şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, garantează că referendumul pentru autodeterminare programat pentru 9 noiembrie va avea loc, constată cotidianul El Mundo. Potrivit acestuia, Mas ar urma să mobilizeze corpul agenţilor de poliţie catalani pentru consultarea ilegală din 9 noiembrie şi susţine că dacă guvernul nu va ceda competenţa organizării de referendumuri, guvernul regional va invoca noua lege catalană privitoare la consultările populare.
Cotidianul ABC denunţă o campanie de hărţuire din partea socialiştilor faţă de judecătoarea Mercedes Alaya, care tocmai a impus o cauţiune de milioane de euro pentru un fost ministru socialist, inculpat pentru deturnare de fonduri publice. Potrivit cotidianului citat, socialiştii au criticat 'ardoarea justiţiară' a magistratei.
Margallo se oferă să explice costurile secesiunii în legislativul local catalan, anunţă cotidianul La Vanguardia. Ministrul spaniol al afacerilor externe propune începerea unei dezbateri cu date şi 'încetarea focului' din punctul de vedere al declaraţiilor.
Cotidianul catalan El Periodico observă de asemenea că Margallo propune dezbaterea raportului publicat recent asupra costurilor secesiunii şi cere analizarea cu rigoare a unei eventuale independenţe. Economiştii catalani combat textul, însă atrag atenţia asupra faptului că secesiunea are de asemenea şi riscuri, mai arată publicaţia citată.
Cotidianul La Razon anunţă o revoluţie fiscală: experţii îi propun ministrului spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, 'cea mai bună propunere de reformă fiscală din anii 60', cu scăderea impozitelor pe venit şi profit în schimbul unei TVA mai mari, precum şi creşterii impozitelor speciale.