Ministrul Sănătăţii din R. Moldova: 30 cazuri suspecte de infecţie cu virusul Wuhan. O mamă cu copilul său, care au fugit din spital, căutaţi de poliţie

.
. (pixabay.com)

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a informat joi, 12 martie, că starea persoanelor infectate cu visul Wuhan este stabilă. Prima pacientă internată la Spitalul Clinic Republican prezintă o dinamică pozitivă, iar una dintre persoanele internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Toma Ciorbă” este în stare satisfăcătoare, şi alte două cazuri de gravitate medie.

„Actualmente, avem 4 cazuri confirmate şi 30 cazuri suspecte la infecţia cu coronavirus de tip nou, este vorba despre 19 adulţi internaţi la spitalul “Toma Ciorbă” şi 11 persoane (3 adulţi şi 9 copii) la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Toate probele au fost prelevate, iar rezultatele vor fi prezentate pe parcursul zilei”, a declarat ministrul, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a făcut un apel repetat către persoanele care revin din zonele cu risc de infecţie cu virusul Wuhan sau care au fost în contact cu persoane infectate, de a manifesta maximă responsabilitate şi de a conlucra cu instituţiile statului.

„Să respecte indicaţiile autorităţilor, dar mai ales pe cele ale personalului medical şi de a aplica regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile”, a adăugat aceasta, menţionând că miercuri o mamă cu un copil, suspectaţi că ar fi infectaţi cu virusul Wuhan, a agresat personalul medical şi au fugit din spital, iar în prezent sunt căutaţi de poliţie.

Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, în ultimele 24 de ore, numărul persoanelor pe sensul de intrare în Republica Moldova a cfost 18 186 de persoane. Din Italia, au revenit în ţară 187 persoane, pe o singură rută Roma-Chişinău.

Italia a raportat, miercuri, peste 2300 de noi cazuri şi aproape 200 de decese cauzate de infecţia cu virus Wuhan.

La 11 martie, directorul general al OMS a anunţat evoluţia epidemiei cu coronavirusul de tip nou drept una pandemică. Anunţul vine după o evaluare detaliată a creşterii numărului cazurilor din afara Chinei din ultimele două săptămâni şi a creşterii numărului ţărilor afectate.