Ministrul Lidington: Londra vrea să vadă că România îşi îmbunătăţeşte cultura statului de drept

David Lidington, ministrul britanic pentru afaceri europene. (ARMEND NIMANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.03.2013

David Lidington, ministrul britanic pentru afaceri europene, consideră că România mai are multe de făcut până a ajunge la standardele europene privind funcţionarea statului de drept. El spune că sunt probleme în privinţa numirii procurorului general şi a şefului DNA.

România a făcut progrese în privinţa statului de drept de la căderea comunismului şi, în special, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Însă mai sunt lucruri de făcut, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Sunt probleme în special în privinţa procesului de numire a procurorului general şi al sefului DNA pe care le-am discutat cu miniştrii români, potrivit ziare.com.

Marea Britanie vrea să vadă că România işi îmbunătăţeşte cultura statului de drept. Este un proces care a avut succes, nu are rost să ezitam să recunoaştem asta, dar se mai pot face multe. (...) O ţară care vrea să atragă investiţii trebuie să recunoască faptul că statul de drept este un element important în deciziile pe care oamenii de afaceri le iau atunci când vor să investească într-o ţară", a declarat David Lidington într-un intreviu acordat Digi24.

Ministrul britanic a accentuat că România nu trebuie să creeze doar legislatie anticoruptie, ci trebuie să o şi implementeze. Deşi Marea Britanie nu este membra a spaţiului Schengen, el a lasat de inţeles că ţara sa este de acord cu poziţia statelor care s-au opus aderării României din cauza corupţiei.

"Opinia Guvernului britanic, în calitate de non-membru al spaţiului Schengen, este ca România a indeplinit criteriile tehnice pentru aderare, dar este decizia statelor Schengen să decidă acceptarea unor noi membri. Altfel, aş continua să dau mesajul că este în interesul României să continue să îşi îmbunătăţească standardele anticorupţie, implementarea măsurilor prevăzute de legile anticorupţie, nu doar crearea de legislaţie.Pentru că schimbarea mentalităţii decidentilor din business, din politica sau chiar a presei din alte ţări ia timp. Este un proiect care cere perseverenţa şi angajament deplin în a face lucruri", a mai spus oficialul britanic.

David Lidington s-a aflat săptămâna aceasta într-o vizită de două zile în Romania, el întâlnindu-se atât cu ministrul de Externe Titus Corlăţean cât şi cu premierul Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor