Ministrul german al Apărării susţine posibilitatea unei lovituri nucleare împotriva Kremlinului în caz de agresiune asupra membrilor NATO. Moscova reacţionează vehement

Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer (Thomas Lohnes/Getty Images)

O controversă uriaşă a izbucnit în Germania cu privire la propunerea de descurajare nucleară faţă de Rusia, după cuvintele provocatoare ale ministrului interimar al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, de la CDU.

Ea a spus că NATO este „pregătită” şi gata să-şi activeze arsenalul nuclear împotriva Rusiei dacă atacă un membru al alianţei militare. Se pare că Kramp-Karrenbauer pledează pentru o politică de „prima lovitură” nucleară atunci când vine vorba de Rusia, pentru a descuraja orice potenţială agresiune viitoare.

Ea a spus într-un interviu, la începutul acestei săptămâni: „Trebuie să lămurim foarte clar Rusia că, în final – iar aceasta este şi doctrina descurajării – suntem pregătiţi să folosim astfel de mijloace, astfel încât să aibă un efect descurajant în prealabil”.

„Aceasta este ideea de bază a NATO, a acestei alianţe, şi va fi adaptată în funcţie de comportamentul actual al Rusiei. În special, vedem încălcări ale spaţiului aerian deasupra statelor baltice, dar şi atacuri în creştere în jurul Mării Negre”, a adăugat aceasta.

Comentariile au fost făcute ca urmare a deteriorării rapide, în această lună, a relaţiilor dintre Rusia şi NATO. După ce NATO a expulzat opt ​​ruşi acuzaţi de spionaj - ei lucrau la misiunea diplomatică a Rusiei la sediul NATO -, săptămâna trecută Kremlinul a declarat că va închide misiunea diplomatică, rupând complet contactele cu Alianţa.

Recent, după cum a transmis agenţia Reuters, „miniştrii apărării NATO au convenit, joi, asupra unui nou plan general de apărare împotriva oricărui potenţial atac rusesc pe mai multe fronturi, reafirmând ca obiectiv principal al Alianţei - de a descuraja Moscova, în ciuda concentrării tot mai mari asupra Chinei”.

Comentariile ministrului german al Apărării au fost făcute referitor la întreruperea legăturilor diplomatice ale Alianţei cu Rusia şi implementarea acestui aşa-zis master plan.

Odată cu deteriorarea relaţiilor, în ciuda cooperării continue pe alte fronturi cheie - în special gazoductul Nord Stream 2, care încă aşteaptă aprobarea finală din partea autorităţilor de reglementare germane înainte de a transporta gaze naturale ruseşti în Europa - Ministerul rus al Apărării a chemat ataşatul militar al ambasadei la Moscova să dea socoteală pentru cuvintele lui Kramp-Karrenbauer despre loviturile nucleare.

Ministerul rus a specificat, într-o declaraţie emisă luni, că trimisul Berlinului „a fost rugat să se prezinte în faţa Direcţiei Principale pentru Cooperare Militară”. Declaraţia descrie că în cadrul întâlnirii „s-a atras atenţia asupra observaţiilor făcute de ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, cu privire la descurajarea nucleară împotriva Rusiei şi a fost înmânată o notă diplomatică”.

Unii parlamentări germani au reacţionat şi vehement la cuvintele „iresponsabile”, şeful social-democraţilor, Rolf Mützenich afirmând: „Pentru mine este un mister dacă ministrul s-a gândit şi la armele nucleare încă stocate în Germania”.

Mützenich este cunoscut în special pentru opiniile sale pacifiste şi campania pe care o duce împotriva focoaselor nucleare staţionate de SUA în Germania, pentru descurajarea unei eventuale agresiuni a Rusiei în blocul estic.

Se crede că există aproximativ 20 de bombe nucleare de dimensiuni diferite pe solul Germaniei, la o bază aeriană din Renania-Palatinat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe