Ministrul Energiei: De la 1 ianuarie, piaţa de energie electrică e complet liberă. Ce trebuie să ştie clientul casnic

Virgil Daniel Popescu - gov.ro
Virgil Daniel Popescu - gov.ro (Epoch Times România)

În contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberă, ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat marţi, la B1 TV, faptul că toţi clienţii casnici au dreptul să îşi aleagă din piaţa concurenţială furnizorul care oferă preţul cel mai bun, dar dacă nu o vor face, vor fi trecuţi automat într-o piaţă a serviciului universal, unde preţurile vor fi mult mai mari.

„Ce trebuie să ştie românii – începând cu 1 ianuarie, piaţa de energie electrică este complet liberă. Asta înseamnă că fiecare client casnic – şi vorbim de clienţii casnici – are dreptul şi poate să îşi aleagă un furnizor din piaţa concurenţială, un furnizor care oferă preţul cel mai bun. Dacă nu fac acest lucru, automat vor fi trecuţi într-o piaţă a serviciului universal, tocmai pentru a nu rămâne nealimentaţi la energie electrică, însă piaţa aceasta a serviciului universal ei trebuie să ştie că este o piaţă mai scumpă – că este mai scumpă cu 20%, cu 15%, cu 25%, asta este în funcţie de furnizorul unde sunt în momentul de faţă”, a precizat ministrul.

Totodată, Virgil Popescu a declarat că îi dă de gândit “faptul că preţul pieţei serviciului universal diferă de la furnizor, la furnizor”, şi consideră că “acolo lucrurile nu sunt în regulă”, astfel că a solicitat marţi Consiliului Concurenţei o investigaţie în acest sens. Ministrul este de părere că nu e normal ca “acolo unde sunt trecuţi automat clienţii casnici care nu îşi aleg un furnizor – să difere preţurile oferite de furnizori de la o zonă a ţării, la alta”.

„Până la urmă, lucrurile acestea trebuie să fie reglate, iar furnizorii au obligaţia şi etica morală să spună oamenilor, alegeţi furnizorul din piaţa concurenţială. Eu îi îndemn pe toţi românii să îşi caute un furnizor şi le dau şi un exemplu de cel mai ieftin furnizor din momentul de faţă – compania Hidroelectrica, care este o companie foarte solidă, deţinută de statul român, care are preţ mai mic cu 4% de la 1 ianuarie decât preţul de anul acesta. Îi îndemn pe toţi să îşi caute un furnizor în aşa fel încât să nu fie tentaţi de conservatorism, să rămână în piaţa serviciului universal şi la sfârşitul lunii ianuarie, când îi vine factura, să vadă că este mai mare cu 10%, 15% sau cu 20%”, a mai precizat Virgil Popescu.

Totodată, oficialul a anunţat că românii pot să treacă la piaţa concurenţială sau chiar şi să îşi schimbe furnizorul concurenţial cu un altul de pe piaţă, atât începând de luna aceasta, cât şi în cursul anului 2021.

„Dacă nu au făcut-o acum, dacă nu o fac în ianuarie, trebuie să ştie ca oricând în cursul anului 2021 pot să treacă de la piaţa serviciului universal, la piaţa concurenţială, sau de la un furnizor concurenţial care nu mai le place – nu le mai place de preţul pe care îl oferă – la alt furnizor din piaţa concurenţială. Pot oricând, începând de luna aceasta, din cursul anului 2021, să facă acest lucru. Se pot informa pe site-ul ANRE, pentru că acolo există un calculator de preţuri, practic unde văd preţurile tuturor furnizorilor din România. După aceea pot intra pe platformele online ale furnizorilor, acolo pot discuta online, pot trimite e-mailuri, sau se pot duce efectiv, după ce s-au informat pe site-ul ANRE pe calculatorul de preţuri, la un punct de lucru al furnizorului respectiv şi încheia efectiv acel contract. Lucrurile se pot face şi online, şi offline direct la furnizorul respectiv”, a explicat ministrul Energiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie