Ministrul Educaţiei, despre clasa pregătitoare: Numărul învăţătorilor va fi ceva mai mare decât în 2012, dar nu proporţional cu cel al copiilor
alte articole
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat miercuri, pentru Epoch Times, că ministerul estimează că în acest an vor fi mai mulţi copii înscrişi la clasa pregătitoare, comparativ cu 2012, pentru că aceasta rămâne în învăţământul obligatoriu de la vârsta de 6 ani. Totuşi, în opinia demnitarului, numărul învăţătorilor care vor preda la această clasă şi care vor beneficia de cursuri de formare va fi mai mic decât cel al copiilor.
Ministrul Învăţământului preconizează că şi numărul sălilor de curs va fi mai mare în acest an, comparativ cu anul precedent, dar nu suficient pentru numărul de copii.
“În mod normal, numărul ar trebui să fie puţin mai mare şi am să vă spun de ce. Pentru că deşi noi aşteptăm să avem mai mulţi copii în clasa pregătitoare, numărul de săli nu va creşte neapărat spectaculos, pentru că sunt multe săli de clasă care au 12, 14 sau 15 copii. Prin urmare, eu cred că, deşi cuprinderea va fi mai mare, numărul de săli şi de cadre didactice va fi ceva mai mare, dar nu proporţional cu numărul de copii”, a declarat Remus Pricopie, pentru Epoch Times, la finalul şedinţei de Guvern.
Întrebat de un reporter Epoch Times care va fi perioada şi intervalul de formare a cadrelor didactice pentru clasa pregătitoare, ministrul Remus Pricopie a precizat că speră ca procesul să se finalizeze “înainte de vacanţă”.
“Anul trecut formarea s-a terminat în septembrie, dar anul trecut practice majoritatea a pregătirilor asociate clasei pregătitoare a început în luna mai. Nu exista nici experienţa necesară. Anul acesta avem deja o experienţă acumulată şi suntem în luna ianuarie. Noi sperăm ca înainte de vacanţă acest proces să se finalizeze”, a explicat, pentru Epoch Times, ministrul Învăţământului.
În ceea ce priveşte finanţarea pentru aceste cursuri de formare, Remus Pricopie a precizat că “banii vor veni prin proiecte finanţate din fonduri structurale”, de care au beneficiat anul trecut 9.000 de cadre didactice, însă pentru 2013 nu deţine încă o cifră exactă cu privire la suma alocată acestor programe.
“Nu pot să vă spun. Sunt foarte multe cifre în Ministerul Educaţiei şi n-am cum să le ştiu pe toate. Este un buget al proiectului şi cu ceea ce ne propunem pentru anul acesta”, a adăugat Pricopie, pentru Epoch Times.
Printre măsurile pe care Ministerul Educaţiei şi le-a propus în legătură cu clasa pregătitoare se numără şi continuarea procesului de formare al cadrelor didactice care predau la această clasă.
Aceste proiecte, care vor fi pregătite şi implementate de minister, vor fi cofinanţate prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 şi au ca termen de finalizare data de 1 septembrie 2013, conform datelor din acordul încheiat miercuri, între sindicate şi Ministerului Educaţiei.
Legat de acest aspect, ministrul Remus Pricopie a mai precizat că numai învăţătorii vor preda la clasa pregătitoare, o clasă care va rămâne obligatorie pentru copiii care au vârsta de şase ani.
Pricopie a completat că până la data de 31 martie “părinţii vor fi consultaţi unde vor să-şi înscrie copiii pentru clasa pregătitoare, fie la grădiniţă, fie la şcoală”, urmând ca înscrierea propriu-zisă să aibă loc în luna aprilie a acestui an.
Ministrul de resort a mai afirmat că, numai în acest an, li se va permite înscrierea în clasa I şi acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare în 2012, deşi aveau vârsta prevăzută în lege pentru asta.
Remus Pricopie a mai menţionat că indiferent de locul unde este organizată clasa pregătitoare, fie la şcoală, fie la grădiniţă, activitatea se va desfăşura după acelaşi curriculum, cu personal calificat pentru învăţământul primar.
Ministrul a subliniat că, în cazul în care un copil are vârsta de 6 ani şi părintele nu doreşte înscrierea în clasa pregătitoare, acesta trebuie să facă dovada că micuţul nu corespunde pentru această formă de învăţământ.
Anul trecut 129.000 de copii au fost înscrişi în clasa pregătitoare şi aproximativ 9.000 de cadre didactice au urmat programul de formare care s-a derulat prin proiectul "Organizarea interdisciplinară a ofertelor de învăţare pentru formarea competenţelor cheie la şcolarii din clasele I-IV", cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.