Ministrul educaţiei a fost demis pentru că a dorit studierea Istoriei Românilor (revista presei)
alte articole
Premierul Vlad Filat e obligat să explice scurt şi clar cauzele demisiei ministrului afacerilor interne Alexei Roibu şi a ministrului educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, consideră Constantin Tănase în Timpul de vineri.
Acest lucru e, în primul rând, în interesul premierului, pentru a nu fi suspectat sau acuzat de 'rele intenţii', 'gânduri ascunse' şi 'motive personale'. Filat nu poate să nu înţeleagă că asemenea explicaţii se cer îndeosebi în legătură cu demisia ministrului Şleahtiţchi, având în vedere faptul că presa de mult timp face speculaţii pe faptul că Şleahtiţchi va fi eliberat din funcţie de către Filat pentru 'gafa' de a fi denumit cursul de istorie din învăţământ 'Istoria românilor', scrie Constantin Tănase. 'Astfel, explicaţia e necesară nu numai pentru a respecta adevărul... ştiinţific şi istoric, ci şi din cauză că o asemenea acuzaţie îi va crea anumite probleme lui Filat în viitoarea campanie electorală', apreciază editorialistul.
Şi Jurnal de Chişinău regretă demiterea lui Mihai Şleahtiţchi. 'Este clar că el a plătit pentru readucerea disciplinei 'Istoria Românilor' în şcoli', screi ziarul. 'Important este nu numai conţinutul, după cum declară premierul Filat şi repetă noul ministru Maia Sandu. Importantă este şi denumirea, căci pentru denumire se dă astăzi lupta geopolitică în Republica Moldova. Moscova nu mai ascunde faptul că este împotriva dispariţiei sârmei ghimpate identitare de pe Prut, că îşi doreşte continuarea proiectului început în perioada sovietică de divizare a poporului român, ca să justifice postfactum anexarea din 1940', notează Jurnal de Chişinău.
Partidul Liberal ar putea să părăsească Alianţa pentru Integrare Europeană dacă noua conducere a Ministerului Educaţiei va exclude disciplina 'Istoria Românilor' din programa şcolară, a declarat liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, citat de publika.md. 'Sper că va rămâne Istoria Românilor. În cazul în care, noua conducere, va pune problema că să excludă Istoria Românilor, noi vom analiza foarte minuţios dacă rămânem alături de cei care sunt împotriva adevărului nostru. Eu nu vreau să mă joc cu valorile naţionale', a precizat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.
La Chişinău şi-a început activitatea un Centru pentru apărarea drepturilor cetăţenilor ruşi, scrie Moldavskie Vedomosti. Una din activităţile acestuia va fi să atace în judecată toate actele oficiale în care există sintagma 'limba română', deoarece, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, limba de stat este 'limba moldovenească', potrivit ziarului. Juriştii Centrului intenţionează să atace şi hotărârea Ministerului Educaţiei, prin care în şcoli este predată limba română şi sunt gata să ajungă şi la CEDO.
Ministerul Afacerilor Interne îşi toarnă cetăţenii separatiştilor de la Tiraspol, titrează Adevărul. Şefi de la Interne sunt acuzaţi că au furnizat aşa-ziselor autorităţi din rmn, contrar legii, date personale despre familia unui deţinut ilegal în stânga Nistrului, scrie ziarul.
Republica Moldova este una din ţările lumii cu cea mai mare concentraţie de oameni bolnavi de hepatită, mai scrie Adevărul. Conform ultimelor statistici, 7% dintre moldoveni suferă de hepatită B, aproape 5% au hepatită C şi 1,8% au fost diagnosticaţi cu hepatită. Din datele Spitalului Clinic de Boli Infecţioase 'Toma Ciorbă', majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc de hepatită după ce merg la dentist.